Stano: EU očekuje konstruktivan rad na ključnim prioritetima iz Mišljenja Europske komisije

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Glasnogovornik EU pri Europskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano izjavio je danas kako je EU ozbiljno zabrinuta zbog nedavnih zakonodavnih inicijativa i najava u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti sa europskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući i Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija – koji nevladine organizacije označava kao „strane agente“, a sada je usvojen u prvom čitanju u Narodnoj skupštini RS-a.

Istaknuo je kako bi konačno usvajanje Zakona bilo u izravnoj suprotnosti sa više puta ponovljenim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske za napredak Bosne i Hercegovine ka europskim integracijama, a posebno u pogledu ključnog prioriteta 11, koji govori o civilnom društvu i ključnog prioriteta 12 o slobodi izražavanja i medija, te pozvao zastupnike u Narodnoj skupštini RS da još jednom razmotre i ne idu dalje s ovim prijedlogom zakona.

– Poštivanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okružje koje omogućava organizacijama civilnog društva da slobodno djeluju ključni su stupovi demokratskog društva.

Osuđujemo nedavno stupanje na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske, kojima su ponovno uvedene krivične sankcije za klevetu, čime su nametnuta nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja neovisnim medijima i civilnom društvu, te predstavlja razočaravajući i nesporno veliki korak unazad kada je riječ o zaštiti temeljnih prava. To je u suprotnosti sa očekivanjima koja su pratila dodjelu kandidacijskog statusa za članstvo u EU i u suprotnosti sa interesima svih građana Bosne i Hercegovine, pa tako i onih koji žive u entitetu Republika Srpska. Navedeni koraci su također protivni osnovnim načelima EU.

EU očekuje od svih nadležnih konstruktivan rad na ključnim prioritetima iz Mišljenja Europske komisije, što je neophodno kako bi Komisija mogla preporučiti otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom – navodi se u izjavi glavnog glasnogovornika pri Europskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Petera Stano, dostavljenoj medijima iz Izaslanstva EU u BiH.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Skupština HNŽ-a u utorak o materijalnoj podršci obiteljima s djecom

MOSTAR, 29. rujna – Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održat će se u utorak, 3. listopada, u velikoj dvorani Skupštine, s početkom u 12 sati. FENA

Pretplatite se