Bivši bh. državljani bi mogli vratiti državljanstvo kojeg su se odrekli

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second
Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputio je inicijativu kojom traži pokretanje procedure zaključenja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke.

U tom slučaju, više od 30 tisuća bivših bh. državljana mogli bi vratiti državljanstvo BiH kojeg su se ranije morali odreći, napominje Zvizdić.

S obzirom na informaciju da SR Njemačka planira do kraja 2023. usvojiti novi Zakon o državljanstvu koji dozvoljava dvojno državljanstvo SR Njemačke i BiH, potrebno je u skladu s članom I stav (7) točka d) Ustava Bosne i Hercegovine pristupiti zaključivanju Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i SR Njemačke.

Navedena ustavna odredba propisuje da “državljani Bosne i Hercegovine mogu imati dvojno državljanstvo druge države, pod uvjetom da postoji bilateralni ugovor između BiH i te države kojim se to pitanje uređuje”, napisao je Zvizdić u obrazloženju.

Ističe da će u slučaju zaključivanja bilateralnog sporazuma u ravnopravnom položaju bi bili svi trenutni i bivši državljani BiH koji su se do sada morali odreći bh. državljanstva jer zakonodavstvo SR Njemačke ne dozvoljava dvojno državljanstvo BiH i SR Njemačke. Član 14 Zakon o državljanstvo, kako dodaje, propisuje olakšani prijem u državljanstvo bivšim bh. državljanima te u slučaju zaključivanja Sporazuma ponovni prijem u bh. državljanstvo BiH ne bi bio uvjetovan odricanjem od državljanstva SR Njemačke.

jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Europska unija izdvojila dva milijuna KM za primarnu poljoprivrednu proizvodnju

MOSTAR, 6. listopada  – U okviru trenutno otvorenog javnog poziva za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnji, projekat EU4AGRI najavljuje održavanje informativnih sesija u Stocu, Čitluku i Prozor-Rami. Informativna sesija u Prozor-Rami održat će se 10. listopada u zgradi HE „Rama“ (Kralja Tomislava b.b., 88440 Prozor) s početkom u […]

Pretplatite se