Etna, najaktivniji vulkan u Europi, eruptirao kasno sinoć i obasjao nebo nad Sicilijom

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Vulkan Etna eruptirao je kasno sinoć i izbacivao je pepeo i lavu iznad otoka Sicilije. Snimci prikazuju velike oblake pare, pepela i lave koji izbijaju iz kratera najaktivnijeg vulkana u Europi, navodi Euronews.

Aerodrom u obližnjem gradu Catania i dalje je otvoren uprkos vulkanskoj aktivnosti, iako erupcije vulkana često dovode do zatvaranja zračnog prostora u samoj blizini.

Etna je sinoć obasjala nebo nad Sicilijom nakon nekoliko mirnih mjeseci.

Kao jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, dramatične erupcije Etne rijetko su dugo izvan naslovnica.

U kolovozu je aerodrom u Cataniji bio prisiljen privremeno obustaviti operacije, a uvedena su ograničenja za vožnju nakon erupcije koja je izbacivala pepeo na okolno područje.

Ali nema naznaka da će međunarodni letovi do talijanskog otoka biti prekinuti zbog ove posljednje erupcije uprkos fotografijama dima i jarko crvene lave koje izazivaju strahopoštovanje.

U međuvremenu, Island je proglasio izvanredno stanje zbog straha od neposredne erupcije vulkana, koja bi mogla utjecati na otkazivanje letova.

Planina Etna je jedan od najaktivnijih vulkana u Europi i bio je u gotovo stalnom stanju aktivnosti posljednje desetljeće.

Erupcije mogu biti više puta tijekom godine, pa čak i unutar mjesec dana. Trenutni period erupcije počeo je 2013. godine, prema Smithsonian programu globalne vulkanske aktivnosti.

Godine 2021, Etna je izbacila toliko vulkanskog materijala u periodu od šest mjeseci da je narasla za skoro 30 metara.

Planina Etna se smatra sigurnim vulkanom – većina erupcija ne ugrožava one koji posjećuju ili žive u tom području.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Dalić ostao bez još dva važna igrača uoči bitnih ogleda

Ispred hrvatske nogometne reprezentacije posljednja su dva ogleda u kvalifikacijma za EURO 2024. godine u Njemačkoj, 18. studenog u Rigi protiv Latvije, te tri dana kasnije u Zagrebu protiv Armenije. “Vatreni” u posljednjih 180 minuta kvalifikacija imaju samo jedan cilj, sakupiti više bodova od Walesa. Svaki drugačiji rasplet vodi odabranike […]

Pretplatite se