Brojni građani i državni vrh u koloni sjećanja: ‘Vukovar je bio grad koji je slomio velikosrpsku agresiju’

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Kolona sjećanja ulicama Vukovara prolazi dostojanstveno. U jednom trenutku dok su pripadnici HOS-a prolazili mogao se kratko čuti kontroverzni uzvik ‘ZDS’.

Pod geslom “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” u Vukovaru se danas obilježava 32. godišnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu tijekom kojega je u tome istočnoslavonskom gradu ubijeno 2717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 ih se još vodi nestalima. U spomen na 18. studenoga 1991. godine, kada je nakon tromjesečne opsade pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi slomljena obrana Vukovara, gradskim ulicama u koloni sjećanja proći će tisuće domoljuba iz svih dijelova Hrvatske.

Kolona sjećanja proći će trasom dugom 5,5 kilometara, od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, očekuju se i najviši predstavnici državnih vlasti predvođeni predsjednicima Republike, Sabora i Vlade, koji će na Memorijalnom groblju položiti vijence i zapaliti svijeće.

I ove će se, kao i prethodnih godina, na tome groblju postaviti hrvatske zastavice ispred bijelih križeva, koji simboliziraju ekshumirane iz masovne grobnice na susjednom vukovarskom Novom groblju, 938 žrtava stradalih u agresiji na Vukovar u Domovinskom ratu. Odlukom Vlade iz 2019. godine 18. studenoga proglašen je blagdanom i neradnim danom te se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Hrvatska danas obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a uoči klone sjećanja novinari su Jandrokovića u Vukovaru pitali za komentar različitih izjava i događanja proteklih dana u kojima se spominjalo i mogućnost da će biti dvije kolone.

Predsjednik Sabora rekao kako je bilo “puno toga rečeno što se nije trebalo izreći zadnjih nekoliko dana pa i tjedana” te naglasio kako je danas dan “kada zaista treba nastupati promišljeno, odgovorno i koncentrirati se ne obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara, na žrtvu Škabrnje i na sve žrtve iz Domovinskog rata”.

“Danas je takav dan kad je Hrvatska ujedinjena, danas obilježavamo sve žrtve iz Domovinskog rata, a ponajprije žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dakle, moramo biti dostojanstveni, moramo biti promišljeni i govoriti ono što danas treba reći, a to je da je Vukovar simbol hrvatske slobode, simbol hrvatskog stradanja, da je Vukovar bio grad koji je slomio velikosrpsku agresiju i nakon kojega su stvari krenule prema pobjedi u Domovinskom ratu”, poručio je Jandroković.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE: ZAPALJENE SVIJEĆE U ZAGREBU

U Zagrebu kod spomenika prvog hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana u blizini koncertne dvorane Vatislava Lisinskog, u Ulici grada Vukovara kao i kod studenskog doma “Stjepana Radića” upaljene su svijeće povodom dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Više u prilogu:  

Pretplatite se