Dječji doplatak veći za 4 KM, Delić najavio izmjene važnog Zakona

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike unijelo je naloge za isplate dječjih dodataka za mjesec siječanj za 51.491 djece korisnika federalnog dječjeg dodatka sa pravosnažnim rješenjima u ukupnom iznosu od 8,458,554.90 KM.

U mjesecu prosincu prošle godine na isplati je bilo 46.016 pravosnažnih rješenja, dok u siječnju imamo 51.491 rješenje.

U mjesecu siječnju imali smo obrade postojećih korisnika dječjeg dodataka, ali i 8.710 novih rješenja, odnosno djece koja su prvi put ostvarila pravo na dječji dodatak.

Što se tiče obnova ovaj mjesec na isplati su 802 rješenja. Toliko je došlo nama iz općinskih službi i centara za socijalni rad i toliko ih je i pušteno na isplatu, pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Usporedbe radi, u mjesecu prosincu na isplati je bilo 10.319 novih rješenja od čega je 1.314 korisnika koji su obnovili svoje zahtjeve za dječji dodatak, a 9.005 rješenja koja su donesena na osnovu prvi put podnesenih zahtjeva.

Ovi brojevi pokazuju da kontinuirano traje proces donošenja novih rješenja i to s trendom rasta iz mjeseca u mjesec, a istovremeno se rade revizije starih rješenja, također u kontinuitetu.

Proces revizije stvara zagušenja u centrima i službama za socijalni rad i mi ćemo prilikom izmjena Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom nastojati prevladati ovaj problem, ovim riječima najavio je ministar Delić da će uskoro krenuti u izmjenu ovog Zakona.

Kazao je i da je prosječan broj korisnika dječjeg dodatka po federalnom propisu u 2023. godini bio 53.000, te da ih je najviše bilo u rujnu  prošle godine kada je na isplati bilo 75.214 korisnika.

Podsjetio je i da je povećanjem minimalne plaće rastao i dječji dodatak sa 113.24 KM na 117.61 KM, a shodno odredbi prema kojoj visina dječjeg dodatka iznosi 19% najniže plaće u Federaciji utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu.

Uvjeti za ostvarenje prava na dječji dodatak su, između ostalog, da ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva iz člana 5. ovoga Zakona ne prelaze 40% najniže plaće u Federaciji utvrđene u skladu s odredbama Zakona o radu, što implicira da je prihodovni cenzus u 2023. godini iznosio 238,40 KM a u 2024. iznosi 247,60 KM, shodno povećanju najniže plaće.

Centri za socijalni rad u nadležnosti su općina i županija, a Federalno ministarstvo rada i socijalne politike osiguralo je u proračunu 2024. godine milijun KM centrima za socijalni rad s ciljem sufinanciranja federalnih propisa koji se obrađuju u centrima i službama za socijalni rad, stoji u priopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Elektroprivreda HZ HB planira imati najviše obnovljivih izvora u okružju

Prizori s platoa gospodarsko-poslovne zone Hodovo u Gradu Stocu već na prvi pogled daju do znanja kako je južni dio BiH u aktivnom procesu energetske tranzicije koji će vrlo skoro dovesti do podizanja razine energetske neovisnosti BiH u cjelini, ali i dati značajan zamah ostvarenju strateškog cilja koji je sebi […]

Pretplatite se