Skoro 100.000 KM za najbolje studente u FBiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second
Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti priopćilo je da će i ove godine nagraditi najbolje studentice i studente u Federaciji BiH.

Za ove jednokratne novčane podrške osigurano je skoro 100.000 KM.

Za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2022/2023. godini bit će nagrađena 74 studenta, koje su nominirali fakulteti u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, sveučilišta u Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar i Sveučilište u Mostaru.

Prema kriterijima koje je utvrdilo i objavilo Ministarstvo, riječ je o najboljim studentima završne godine I ciklusa studija, odnosno integriranih studija, koji su imali najbolji prosjek ocjena, od 10 ili blizu 10, odnosno pet ili blizu pet, u prošloj akademskoj godini.

Također, navodi se u prioćenju Ministarstva, u okviru finacsiranja osnovnog i proširenog studentskog standarda bit će, kao i ranijih godina, podržani i studenti s invaliditetom, te studenti romske nacionalnosti. Pored toga, kontinuirano se subvencionira smještaj i ishrana za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijene županije Posavske, Bosansko-podrinjske i Hercebosanske, kao i iz Republike Srpske.

S ciljem poboljšanja proširenog studentskog standarda ove godine podržane su i studentske organizacije visokoškolskih javnih ustanova u FBiH u realizaciji domaćih i međunarodnih studentskih projekata, te studentskih razmjena i praksi, ali i javne visokoškolske ustanove u Federaciji BiH s projektima od značaja za implementaciju Bolonjskog procesa.

Ova podrška reformi visokog obrazovanja u Federaciji BiH je namijenjena za projekte osiguranja kvalitete studijskih programa na I i II ciklusu studija, te za projekte povezivanja s potrebama tržišta rada za studijske programe I i II ciklusa studija, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

FRAMA S VAMA - PRIPREME ZA ADVENTSKO VRIJEME

Posjetili smo Framaše u Tomislavgradu u njihovim prostorijama koji su ovih dana neumorno radili. Naime, svojim rukama i s ljubavlju izrađuju adventske vijence za svoje župljane. Trenutno Frama broji 140 Framaša čiji se susreti održavaju svakog petka u 19sati kada imaju zajedničke susrete te sudjeluju u raznim sekcijama. Njihova likovna […]

Pretplatite se