Sveti Nikola – zaštitnik djece i pomoraca

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Sveti Nikola rođen je u Maloj Aziji u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dugo nisu mogli imati djece, pa su molili Boga da dobiju dijete i dobili su malog Nikolu koji je dobio ime po stricu, biskupu Nikoli. Nažalost, njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam. Nikola nasljeđuje njihovo bogatstvo, ali nije se uzoholio, već je uvijek imao srca za ljude u potrebi.

Nikola postaje svećenik, kasnije biskup, i želi širiti ljubav kakvu je imao Isus za svoju braću ljude. Noći provodi moleći se, a dane pomažući nesretnima i šireći vjeru. Umro je 6. prosinca 327. godine, a pokopan je u Myri gdje se i danas nalazi sarkofag u kojem je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja, svečeve posmrtne ostatke 62 prenijela su u svoj grad Bari u svibnju 1087. godine, gdje se njegove relikvije nalaze i danas.

Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mora i mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu te ga nazivamo i zaštitnikom djece.

Uz Svetog Nikolu povezani su i brojni narodni običaji darivanja poklona djeci po uzoru na sv. Nikolu biskupa, koji je prema legendi noću potajno kroz prozor donosio darove siromašnim ljudima.

Tomislavcity

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Prvi u BiH: Policajci u ovoj županiji imat će kamere na uniformama

Ministar unutarnjih poslova ŽS Admir Katica očekuje da bi se tzv. body kamere mogle naći na uniformama policajaca u Županiji Sarajevo u drugom tromjesečju iduće godine. Još 2021. godine sam, uviđajući iznimnu potrebu, inicirao prema Vladi ŽS projekt nabavke body kamera prilikom čega smo u ovu svrhu predvidjeli 490.000 KM. […]

Pretplatite se