Zbog loših vijesti iz Njemačke počela otpuštanja i u Hrvatskoj, otkaza i do 20 %…

admin
1 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Hrvatski drvoprerađivački sektor trenutačno prolazi kroz teške izazove uslijed naglog pada narudžbi na europskom tržištu, potaknutih recesijom koja je zahvatila sektor izvoza, s naglaskom na Njemačku. Ondje su, naime, hrvatski parketi i namještaj popularan izbor pri gradnji, ali je gradnja stala.

Zbog pada narudžbi iz Njemačke trećina domaćih drvoprerađivačkih tvrtki već je krenula s otpuštanjima. U Hrvatskoj drvnoj industriji radi oko 18 tisuća radnika. Ne dođe li do naglog preokreta na tržištu, već na proljeće taj broj bit će osjetno manji.

Filip Galeković, vlasnik jedne od drvoprerađivačkih tvrtki, ističe da njegova firma bilježi pad narudžbi od preko 50 posto. Takvih problema svjestan je i Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koji naglašava ozbiljnost situacije. – Kad pogledamo Njemačku povijest zadnjih pedeset godina, ovo je možda zapravo najozbiljnija kriza u njihovoj građevinskoj industriji – kaže Stojić.

Od ulaska u Europsku uniju rast robnog izvoza, pa tako i proizvoda od drva, bio je glavni faktor gospodarskog rasta. Više ne. – U strukturi BDP-a udjel robnog izvoza je pao za 20,4 posto. Dakle, to je jedan stvarno znak za oprez – rekla je glavna direktorica HUP-a Irena Weber za Dnevnik Nove TV.

– Zapošljavamo na Baniji 120 ljudi i sad zapravo postaje neizvjesna sudbina tvrtke, pogotovo što na Baniji u krugu od 50 do 60 kilometara jedini zapošljavamo. Jako je neizvjesna situacija – kaže Filip Galeković.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Livanjski sir bi trebao biti turistički magnet

Gotovo svaki grad u Bosni i Hercegovini ima svoj brend, a u Livnu je to bez sumnje nadaleko poznati Livanjski sir. Premda se ta delicija nalazi na mnogim svjetskim trpezama, struka kaže da je njegov potencijal nedovoljno iskorišten, osobito na turističkom planu. O tome su u Livnu razgovarali eminentni stručnjaci […]

Pretplatite se