Istraživanje: Indeks korupcije u BiH rekordno visok

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, organizacija Transparency International predstavila je u Sarajevu rezultate provedenog istraživanja o percepciji korupcije.

Kako su priopćili, istraživanje je provedeno na uzorku od 1.220 ispitanika i njime je utvrđeno da 37,2 posto građana smatra da su trenutno najveći problemi u BiH niske plaće, odlasci iz zemlje te korupcija.

Korupcija je jedna od najvećih prepreka za razvoj ove zemlje, smanjuje povjerenje u institucije, snižava kvalitetu javnih usluga i odvraća strane investicije, izjavila je Sara Lindegren, zamjenica veleposlanice Švedske na otvaranju konferencije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja.

Rezultati, predstavljeni na konferenciji “Između percepcije i institucionalnog odgovora: Suočavanje s korupcijom kroz zakone i praksu” koju je podržala Švedska, govore da skoro deset posto građana podržava korupciju u nekom obliku, a građani najviše korupcije primijete u zdravstvu (53,9 posto), policiji (43,1 posto) i pravosuđu (40,7 posto).

U TI BiH su istaknuli podatak da skoro trećina građana smatra da je korupcija najzastupljenija u političkim strankama, dok 80 posto smatra da su institucije koje bi se trebale boriti protiv korupcije neučinkovite, što se odražava i na njihovu spremnost da tu pojavu prijave.

Podaci nam jasno govore da građani smatraju da vlasti i institucije nisu ništa uradili na unapređenju što se korupcije tiče, što je vidljivo i iz podataka o razini učinkovitosti i povjerenja u institucije, navela je direktorica TI BiH Ivana Korajlić.

Prema njenim riječima, građani smatraju da se ne vrijedi ni uključivati u borbu i prijavljivati korupciju, jer smatraju da se ništa neće riješiti po njihovim prijavama – jednostavno su se pomirili s činjenicom da se odluke donose na način da idu u interes pojedincima ili grupama bliskima vlasti.

Istraživanjem je također utvrđeno da je percepcija korupcije u očima građana u porastu, pa je tako 63 posto ispitanika izjavilo da je stupanj korupcije u Bosni i Hercegovini veoma visok, što je rast u odnosu na 2019. kada je tu ocjenu dalo 61 posto ispitanika.

Time su, kako su naglasili, potvrđeni nalazi mnogih istraživanja koja prate stupanj korupcije u Bosni i Hercegovini, kao što je TI Indeks percepcije korupcije – CPI po kojem je ona u Bosni i Hercegovini na rekordnoj razini i bilježi stalan rast, priopćeno je iz Transparency Internationala.

jabuka.tv  Foto: Freepik

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Hrvati hrle u zemlju u kojoj su stanovnici sve nezadovoljniji: 'Oni su i na pauzi pod stresom'

“Razumljivo je kad ste navikli na tako visok nekakav standard, da već i najmanji pad doživljavate poprilično dramatično”, kaže sociolog Krešimir Krolo o nezadovoljnim njemačkim građanima. Prema nedavnom istraživanju Eurostata, stanovnici Hrvatske pokazuju veće zadovoljstvo životom u svojoj zemlji u usporedbi s građanima Njemačke. Iako je Njemačka tradicionalno poznata po visokom standardu […]

Pretplatite se