AFERA LAŽNE DIPLOME: Sud BiH potvrdio optužnicu protiv 21 osobe

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu protiv Zorana Kalinića i drugih, koja tereti 15 fizičkih osoba i šest privatnih visokoškolskih ustanova za trgovinu visokoškolskim diplomama, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici Tužiteljstva BiH navodi se da se fizičke i pravne osobe terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, koruptivnih kaznenih djela i nedozvoljenu trgovinu s više desetina visokoškolskih diploma, uglavnom iz ekonomskih, pravnih, tehničko-inženjerskih, zdravstvenih struka, menadžmenta i ostalih obrazovnih profila.

Optužene pravne osobe, odnosno privatni fakulteti, djelovali su na području Banje Luke, Mostara i Brčko distrikta, a prema prikupljenim dokazima, izdano je najmanje 49 visokoškolskih diploma čije će poništavanje biti zatraženo u zakonom predviđenom postupku, priopćeno je ranije iz Tužiteljstva BiH.

Za ova kaznena djela optuženi su i Nezavisni univerzitet za političke i društvene nauke NUBL Banjaluka, Visoka škola za primijenjene i pravne nauke “Prometej” Banjaluka, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment PIM Banjaluka, poslovna jedinica Brčko.

Tužiteljstvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu BiH prikupili su dokaze da su osobe koje su nezakonito kupovale diplome u vrlo malom obujmu ili čak nikako nisu sudjelovale u procesu školovanja na visokoškolskim ustanovama, a za kupovinu nezakonitih diploma najčešće su plaćale iznose od nekoliko tisuća eura.

Počinjena kaznena djela nanijela su veliku štetu sustavu visokog obrazovanja u BiH, a ugroženi su i građani djelovanjem osoba s nezakonito stečenim fakultetskim diplomama.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Porezna uprava FBiH: Izvršeno 158 inspekcijskih nadzora

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 9. kolovoza na području Federacije BiH izvršili 158 inspekcijskih nadzora akcijom kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, pekarstva, trgovine i ostale uslužne djelatnosti. Inspekcijski nadzori izvršeni su s ciljem provjere zakonitosti poslovanja poreznih obveznika. U izvršenim kontrolama otkriveno je 67 […]

Pretplatite se