Ova orahnjača podsjetit će vas na miris bakine kuhinje, a savršena je i za blagdansko vrijeme

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

Kako bi izbjegli pucanje sa strane, najvažnije je dobro umijesiti tijesto – ono more biti na rubu lijepljenja za prste bez dodavanja brašna.

Orahnjača – najdraži recept djetinjstva mnogih od nas. Bake su uvijek bile prave majstorice u izradi ovog deserta, a sada možete postati i vi uz ovaj recept Sašine kuhinje. Najvažnije je da orahnjača ostane dugo mekana i da nije suha. Kako bi izbjegli pucanje sa strane, najvažnije je dobro umijesiti tijesto – ono more biti na rubu lijepljenja za prste bez dodavanja brašna.

Sastojci:  

Tijesto:   

900 g glatkog brašna
1 svježi kvasac (42 g)
100 g šećera
4 dcl mlakog mlijeka
ribana korica pola limuna
1 dcl ulja
100 g punomasnog kiselog vrhnja
vanilin šećer
2 žumanjka
mala žličica soli (7,5g)

Nadjev:

500 g mljevenih oraha
200 g šećera
sok pola limuna
3 dcl mlijeka

Priprema:

1. Pomiješati šećer, 200 g brašna, izmrvljeni kvasac i mlako mlijeko pa ostaviti da nadođe 10 – 15 minuta.

2. Nakon proteka vremena dodati ulje, ribanu koricu limuna, punomasno kiselo vrhnje, žumanjke i vanilin šećer. Sve dobro izmiješati pa u posebnoj posudi promiješati preostalih 700 g brašna i sol.

3. Sada postupno dodavati brašno i umijesiti tijesto. SAVJET: Tijesto mora biti malo ljepljivo, nemojte ni slučajno dodavati još brašna jer će se u pečenju presušiti i puknuti sa strane.

4. Kada ste umijesili tijesto, ostavite ga pokrivenog da se diže isprva samo pola sata kako bi se udvostručilo. Nakon toga tijesto promijesiti i ostaviti sat vremena kako bi se utrostručilo. SAVJET: Dugotrajno dizanje i miješanje tijesta napravit će da bude elastično i neće puknuti sa strane. Ipak, ako se dogodi da pukne, nemojte očajavati, bit će ukusno svejedno. Iskustvo s dizanim tijestom ćete steći sa vremenom, pa će svaka orehnjača svaki put biti sve bolja i bolja.

5. Za to vrijeme pripremiti nadjev: Pomiješati mljevene orahe sa sokom limuna, na taj način će ostati svijetli i neće potamniti. Dodati šećer, promiješati pa zaliti / pofuriti s kipućim mlijekom. Ostaviti sa strane da se hladi barem 15 – 20 minuta.

6. Za to vrijeme sada već utrostručeno tijesto promijesiti i podijeliti na 4 jednaka dijela.

7. Razvaljajte ih u kvadrate dimenzije 35 x 30 cm.

8. Stavite polovicu nadjeva kako je prikazano u video receptu na način da ostavite prazno tj. bez nadjeva pri vrhu nekoliko centimetara, gdje će u stvari biti završetak orehnjače.

9. Zamotati kao palačinku, ali pripazite da svaki krug koji radite malo povučete prema sebi kako bi se tijesto malo raširilo. Prikazano je u videu tako da nemate brige, nećete pogriješiti.  Ponavljati postupak do kraja s preostale tri kugle tijesta koje su cijelo vrijeme bile pokrivene kako se ne bi sušile.

10. Pokriti krpom i ostaviti pola sata da se diže.

11. Orahnjača se peče oko 50 minuta, sve ovisi o tome koliko vam je pećnica jaka. Treba je staviti u hladnu pećnicu i tek tada uključiti na 175⁰C, bez ventilatora.

12. Peći isprva pola sata do 35 minuta, a onda stavite preko papir za pečenje te nastavite peći oko 20 minuta na istoj temperaturi.

13. S otopljenim maslacem premazati vruću orehnjaču. Ostaviti da se hladi. Kada se ohladilo i maslac upio, možete je pokriti i konzumirati kad želite. Prije posluživanja posipati šećerom u prahu.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Izmjena zakonskog rješenja: Svi stradalnici HVO-a imaju pravo zatražiti mirovinu iz RH, ali i novi izračun

Mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu proširena je na sve ratne vojne invalide HVO-a po osnovi bolesti i ozljede, kojima se u postupku vještačenja u Republici Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti, a pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane, bez obzira na to jesu li invalidsku mirovinu ostvarili prema ugovoru između Hrvatske i […]

Pretplatite se