Vukadin, Rimac i Konta o formiranju vlasti u HBŽ-u

Domagoj
0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Iako rezultati Općih izbora u BIH službeno još uvijek nisu proglašeni, jasno je da će vlast u Hercegbosanskoj županiji moći formirati tri stranke koje su, prema zasad prebrojanim glasovima, osvojile po 5 mandata u Skupštini. Radi se o HDZ-u BIH, HDZ-u 1990 i HNP-u.

Kako bismo doznali tko će s kim i kako bi mogla izgledati buduća županijska Vlada, razgovarali smo sa čelnim ljudima spomenutih stranaka Draganom Kontom, dr. Nediljkom Rimcem i Ivanom Vukadinom. Svi naši sugovornici izrazili su zadovoljstvo postignutim rezultatom zahvalivši pritom glasačima na solidnome odazivu a posebno onima koji su svoj glas i povjerenje dali njihovoj stranci.

Govoreći o procesu formiranja vlasti u Županiji, Dragan Konta kaže da HDZ BIH nikome nije zatvorio vrata i da se nada sastanku triju najjačih stranaka na kojemu treba napraviti jasan dogovor radi što brže provedbe izbornih rezultata.

Dr. Nediljko Rimac i Ivan Vukadin su nam potvrdili da njihove stranke ne žele varati birače, što znači da predizborna koalicija HNP-a i HDZ-a 1990 nastavlja postojati i nakon izbora.

“Kroz obnašanje vlasti u koaliciji s HNP-om već smo pokazali i dokazali da to umijemo dobro raditi pa nema nikakvog razloga da ta koalicija ne nastavi isti dobar posao i u naredne 4 godine”, kazao je dr. Nediljko Rimac. Napominje da ipak treba sačekati konačne, službene rezultate izbora.

Predsjednik HNP-a Ivan Vukadin pojasnio je daljnju proceduru provedbe izbornog rezultata. Prvo, naime, slijedi potvrda i prihvaćanje mandata, potom formiranje Skupštine, izbor predsjednika iz reda hrvatskog naroda i 2 podpredsjednika iz reda Bošnjaka i Srba. Potom se formiraju klubovi zastupnika iz reda tri spomenuta naroda.

Temeljem županijskog Ustava mandatar dolazi iz reda Hrvata a o njegovom imenu odlučit će onaj tko bude imao većinu u klubu Hrvata. Ovdje treba dodati da se predsjednik i dopredsjednici Skupštine biraju natpolovičnom većinom od 13 glasova, a za Vladu će biti potrebna dvotrećinska većina ili 17 ruku.

Da zaključimo, prema onome što su nam kazali čelni ljudi triju najjačih stranaka, buduću županijsku Vladu formirat će koalicija HNP-HDZ 1990, a nama ostaje nadati se da im za taj posao neće trebati više od 2 godine kao što je bolo nakon izbora prije 4 godine.

 

TC/PROTV

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Tomislavgradu održana još jedna akcija darivanja krvi

Foto: Tomislavcity Danas je u prostorijama Gimnazije Marka Marulića u Tomislavgradu održana akcija dobrovoljnoga darivanja krvi pod motom „Darujmo krv, spasimo život“. Akciju je organizirao Crveni križ Tomislavgrad u suradnji s Transfuzijskim centrom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Foto: Tomislavcity Akciji je pristupilo 49 darovatelja, a prikupljeno je 40 doza krvi, […]

Pretplatite se