Ove destinacije imaju problem s prevelikim brojem turista

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second
Mnogo turista na visokim temperaturama i ove je godine punila ulice nekih poznatih destinacija, što potvrđuju i brojke Svjetskog vijeća za putovanje i turizam koje procjenjuje da je industrija ove godine po prihodima došla na 95% od prije pandemije.
Poznati američki medij CNN tako je objavio popis najistaknutijih svjetskih destinacija koje je ova godina obilježila po jednom novom fenomenu koji se sve više počeo javljati i u Hrvatskoj – prekomjernom turizmu.
Split, Dubrovnik i Hvar samo su neke od destinacija koje se u Hrvatskoj bore s prenapučenošću u vrijeme turističke sezone, a neke su već počele i reagirati. Resorno ministarstvo još je u svibnju najavilo uvođenje eko takse turistima, dok je Dubrovnik zabranio kofere s kotačima, sve kako bi se ublažio dolazak turista koji ljeti znatno mijenjaju dinamiku gradova.
Ipak, prema popisu CNN-a, niti jedan hrvatski grad ili mjesto još se nije našlo na popisu, ali zato je jedno u susjedstvu.
Jedan od gradova koji je ove godine punio naslovnice novina bio je Amsterdam, i to nakon što su brojni Britanci posjećivali ovaj nizozemski dragulj i zbog svog ponašanja postali ”nepozvani”.
Jedan od njih je i Atena, glavni grad Grčke, a uz ovaj grad smjestio se i poznati egzotični otok Bali.
Barcelona u Španjolskoj također se našla na ovom popisu, grad koji je inače među prvima u Europi zabranio nove hotele u centru grada i ograničio kratkoročni najam smještaja.
Osim toga, na udaru prekomjernog turizma našao se i američki Miami koji je još i prošle godine ostvario sve rekorde po posjećenosti. Glavni grad Francuske, Pariz, također ima problema u ovom polju te se našao na popisu, kao i Phuket na Tajlandu.
Ipak, grad koji je svega nekoliko sati vožnje od Hrvatske, a kojeg brojni smatraju romantičnim, se također našao na popisu. Radi se o Veneciji u Italiji koja je zbog gomile turista odlučila poduzeti niz mjera proteklih godina.
Od travnja 2024. planiraju uvesti ”taksu” od 5 eura za sve koji dolaze na jedan dan, a CNN tako preporuča svima koji ga žele posjetiti da to planiraju između studenog i ožujka kada je osjetno manja gužva u gradu, ali i da prespavaju.
bljesak.info Foto: Arhiv
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Od 2024. isti punjač za sve mobitele, tablete i fotoaparate u EU

Europska komisija je današnjom objavom podsjetila da će od 2024. godine svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati u EU morati imati isti punjač. USB-C utor, poznat i kao USB Type-C, postaje standard, što znači da će proizvođači morati prilagoditi svoje uređaje novim zahtjevima. Ova odluka, koju je podržala i hrvatska […]

Pretplatite se