U Mostaru prosvjed zbog femicida

PROTV
0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Građani Mostara okupili su se u petak na Španjolskom trgu u Mostaru u znak prosvjeda zbog ubojstava žena, potaknuti nedavnim slučajem femicida u Bihaću.

S prosvjeda, koji je održan pod sloganom “Naš bol je vaš sram” je zatraženo da se u kazneni zakon uvede posebna kvalifikacija femicida.

Zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Alma Kratina ocijenila je kako se u proteklom razdoblju s nevladinim sektorom razgovaralo o tome da se kod izmjene kaznenog zakona ide u smjeru pooštravanja kazni i da se femicid tretira kao kazneno djelo, prenosi Fena.

“Nemili događaji koji se stalno ponavljaju ukazuju na to da nam ne trebaju samo izmjene i dopune, nego novi kazneni zakon FBiH, kao i novi zakon o zaštiti od nasilja u obitelji koji je također sad usvojen u nacrtu, a kako bi bio usklađen s Istanbulskom konvencijom, kako bismo dobili najbolji pravni okvir za zaštitu žrtava nasilja, uglavnom žena i djevojčica”, kazala je Kratina.

Ocijenila je kako svima onima koji će sjesti u zastupničke klupe ostaje zadaća da “imamo novi kazneni zakon a ne samo izmjene”.

“Nijedna žena nikad nigdje nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red”, poručeno je ranije, uz napomenu da je dosta terora, kao i nijemog promatranja dok žene ginu u svojim domovima.

Ispred aktivistkinja grada Mostara Ivana Arapović poručila je kako je ovo bunt svih žena Bosne i Hercegovine te kako iza ovog prosvjeda ne stoji nijedna politička opcija, ni stranka.

“Glavni motiv je da se pridružimo ostalim gradovima diljem BiH. Danas je 19 gradova organiziralo prosvjed usmjeren protiv femicida. Femicid je ubojstvo motivirano mržnjom prema ženama…To su najčešće bliske osobe partneri, očevi ili braća”, izjavila je Arapović.

Naglasila je i kako femicid kao ubojstvo ne postoji i da se ta djela tretiraju kao nasilje u obitelji ili obiteljskim zajednicama.

“Maksimalan kazna je do deset godina. Ovim zahtijevamo pravnu definiciju femicida i uvođenje u sve kaznene akte i podatke, usklađivanje zakona s Istanbulskom konvencijom, prevenciju nasilja nad ženama, kao i zaštitu žena i djevojčica, te teže kazne za počinitelje nasilja”, rekla je aktivistkinja.

Poruka koju je uputila Arapović je i ta “da nasilje nad ženama nije privatna stvar i da nikad nijedna žena i djevojčica nije kriva zato što je udarena, silovana ili ubijena te kako se ne želi pitati, hoće li ona biti iduća”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pogledajte gdje je gorivo najjeftinije

Na benzinskim crpkama u Hercegovini došlo je do promjena u cijenama goriva. Federalno ministarstvo trgovine je 2019. godine predstavilo mobilnu aplikaciju FMT FBiH oil infopreko koje možete pratiti najnovije informacije o cijenama goriva na svim benzinskim crpkama u FBiH. Portal Jabuka.tv pomoću navedene aplikacije iznosi podatke o najjeftinijim cijenama goriva u Hercegovini. Tomislavgrad […]

Pretplatite se