CIJELA HERCEGOVINA SE NA SUHOZIDU ODGOJILA – INTERVJU S FRANOM OREČOM

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

U Posušju smo posjetili Franu Orača, rođen 1.lipnja u selu Vracu kod Posušja gdje je završio osnovnu školu a gimnaziju u Širokom Brijegu. Diplomirao na Rudarskom fakultetu u Tuzli 1969. godine nakon čega je počeo raditi na istraživanju eksploatacije boksita u Rudniku boksita u Posušju. Tako je otprilike počela životna priča i neko vrijeme trajala našeg sugovornika Frane Oreča koji je dobar dio svog života posvetio građevini i gradnji, a ono po čemu je u posljednje vrijeme poznat su suhozidi.

O ovom intervju gospodin Frano ispričao nam je o možda i najzanimljivijem dijelu njegovog života odnosno suhozidima o kojima je i pisao u knjizi “Hercegovački suhozidi 1”. Riječ je o knjizi koju je teško smjestiti u neku kategoriji: ona je i znanstveni i istraživački rad, ona je i udžbenik, dakle znanstveno – nastavna literatura, ali je i literatura koja je itekako zanimljiva i publici koja ne dolazi iz tehničke struke, jer je pravo bogatstvo kulture, života i povijesti naših prostora.

Također ispričao nam je o svom odrastanju na suhozidima, o krevetima od kamena, kuća, staja, svinjac, kokošinjac, korito i još druge neke posude napravljene od kamena. O hercegovačkom suhozidu, Hercegovini i mnogim njenim zanimljivostima te o promociji knjige “Suhozidi 2” pogledajte u prilogu:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

ŠETNJA KROZ SELO - RADIŠIĆI, OPĆINA LJUBUŠKI

Iza slikovitog kraja sela Radišići u općini Ljubuško skriva se zanimljiva povijest isprepletena bogatstvom mitova i priča iz nekih davno prohujalih vremena. No iza ljudi koji nisu napustili selo nego stvorili blagodati života u svom kraju kriju se one istinske priče. Jedan čovjek jedan kamen Radišićima puno znače. Raditi s […]

Pretplatite se