ŠIROKOBRIJEŽANI HODOČASTILI DO MJESTA GDJE SU 45-te POBIJENI FRATRI

admin
1 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Obilježavanje “Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca” ili 79. obljetnice njihova ubojstva započelo je u petak, 2. veljače, na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu.

Nastavilo se u nedjelju, 4. veljače, “Hodnjom sjećanja” kada su mještani Crnih Lokava, Dobrkovića, Grada, Knešpolja, Mokrog, Turčinovića i Uzarića uobičajeno pješačili od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa na Širokom Brijegu gdje je ubijeno i zapaljeno 12 hercegovačkih franjevaca.

Jedna skupina njih trčala je iz Crnih Lokava. Kod ratnog skloništa u 17:00 sati dočekao ih je vicepostulator fra Miljenko Stojić i skupina franjevaca te su ih pozdravili, nakon toga predstavnici skupina zapalili su svijeće, a fra Ivan Crnogorac predvodio je prigodnu molitvu.

U subotu, 3. veljače, skupina framaša iz Mostara, gdje je ubijeno 7 franjevaca, na čelu s fra Tomislavom Crnogorcem također je pješačila na Široki Brijeg.

Nakon Hodnje sjećanja bila je krunica u 17:30 sati, a zatim sv. misa u 18:00 sati koju je predvodio fra Marin Karačić, župnik u Gorici-Sovićima odakle su dvojica ubijenih hercegovačkih franjevaca: fra Križan Galić i fra Melhior Prlić. Inače u Drugom svjetskom ratu i poraću iz te župe su ubijene 233 osobe.

Na dan obljetnice,u srijedu, 7. veljače, program počinje u 16:00 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Više u prilogu:

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Ovo su cijene karata za München, Rim i Veronu iz Mostara

Zračna luka Mostar objavila je cijene karata za München, Rim i Veronu uz to najavivši i četvrtu destinaciju. Karta za München se kreće od 129 eura u jednom smjeru, za Rim od 89 eura u jednom smjeru, dok se jednosmjerna karta za Veronu može pronaći već od 79 eura. Karte […]

Pretplatite se