Hutovo Blato: Uklonjena prva barijera kako bi se obnovila migracija riba

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second
Javno poduzeće “Park prirode Hutovo Blato”, u suradnji sa Udrugom Dinarica Mostar, s ponosom najavljuje početak značajnog ekološkog projekta usmjerenog na uklanjanje nefunkcionalnih barijera za ribolov unutar parka.
Ova inicijativa je veliki korak prema obnovi prirodnih migracijskih ruta endemskih vrsta riba,  što je ključno za bioraznolikost parka i lokalnu baštinu. U proteklom periodu uklonjena je prva od ukupno devet barijera planiranih za uklanjanje na području parka prirode Hutovo Blato.
Ovo je prvi slučaj uklanjanja vještačkih barijera u Bosni i Hercegovini. Projekt je podržan je od strane Europskog programa za otvorene rijeke (European Open Rivers Programme), koji se fokusira na stvaranje rijeka slobodnog toka sa zdravim, raznolikim i povezanim ekosustavima diljem Europe, u kojima uživaju, cijene ih i štite zajednice koje o njima ovise.
“Ove barijere, izgrađene prije više od stoljeća, značajno su poremetile prirodne migracijske obrasce naših endemskih vrsta riba. Uklanjanjem ovih barijera, želimo obnoviti prirodni tok naših vodenih putova, što je od suštinskog značaja za mrijest i opće zdravlje ovih ribljih populacija”. izjavio je Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo Blato.
“Korištenje amfibijskih vozila i opreme za jaružanje bit će ključno za pristup i uklanjanje ovih barijera. Tim Udruge Dinarica je posvećen izvršavanju ovog projekta s najvećom pažnjom kako bi zaštitili prirodna staništa parka”, naglasio je Zoran Mateljak iz Udruge Dinarica, tehnički voditelj radova na uklanjanju barijera.
Poboljšanje ekološke ravnoteže parka Radovi na uklanjanju provodit će se prvenstveno tijekom ljetnih mjeseci kada su uvjeti najpovoljniji. Ovo vrijeme je ključno za minimiziranje utjecaja na okoliš i osiguranje sigurnosti i učinkovitosti operacija.
Ova inicijativa je rezultat suradnje između Javnog poduzeća “Park prirode Hutovo Blato” i Udruge Dinarica koja s Javnim poduzećem “Park prirode Hutovo Blato” uspješno surađuje više od 15 godina, a koja je bila ključna u razvoju tehničkih aspekata i procjena utjecaja na okoliš za projekt. Partnerstvo naglašava zajedničku posvećenost očuvanju prirodne baštine delte Neretve i promicanju održivih ekoloških praksi.
Lokalne zajednice i relevantna administrativna tijela pokazali su snažnu podršku ovom projektu, prepoznajući njegov značaj za ekološku i ekonomsku dobrobit regije.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

EU jača kapacitete civilne zaštite BiH za veću otpornost na katastrofe

Veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU pridružio se koordiniranoj terenskoj vježbi “Koordinacija i odgovor na katastrofe 2024” koju je organizirala Federalna uprava civilne zaštite danas u Nišićima kod Olova. Terenska vježba je poslužila kao primjer koordiniranih napora lokalnih službi da učinkovito sudjeluju u Europskom […]

Pretplatite se