Zašto su dominantni znakovi na autocestama zelene boje?

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Znakovi na autocestama uglavnom su zelene i plave boje. Znate li zašto je tako? Povijest znakova je duga, a pronašli smo zanimljivo objašnjenje Ministarstva prometa Arizone (ADOT). Znakovi na portalima na našim autocestama uglavnom su zelene boje. Zeleni znakovi su znakovi vodiči.

A zelena se smatra hladnom bojom. Ne odvlači pažnju i općenito neće iznenaditi vozača kada vidi takav znak. Dovoljno se uklapa da se smatra dijelom krajolika, ali dovoljno strši da ga primijetite kada vam zatreba.

Bijelo pismo na zelenim znakovima savršen je kontrast za noćnu vožnju. Zapravo, zbog te kombinacije boja slova izgledaju veća i lakša za čitanje.

Kasnih 1950-ih do ranih 1960-ih, ADOT-ov prethodnik, Odjel za autoceste u Arizoni, eksperimentirao je sa sustavom znakova za smjer u boji. Plavi znakovi označavali su da idete na zapad, smeđi za istok, narančasti za sjever i zeleni za jug. Premda je taj pilot projekt bio kratkog vijeka, dio tog kolorita ostao je na gotovo svim autocestama u svijetu.

Duž naših autocesta vidjet ćete smeđe znakove označene za povijesna mjesta i turistička odredišta poput parkova ili muzeja. Crveni znakovi posebno su dizajnirani da odmah privuku pozornost vozača. To uključuje znakove upozorenja na vožnju u suprotnom smjeru i stop. Žuti znakovi obično upozoravaju vozače što mogu očekivati ​​na cesti ispred sebe. Ako naiđete na narančasti znak, onda znate da se na tom području izvode radovi. Plavi znakovi obavijestit će vas o nadolazećim servisnim uslugama, poput WC-a, restorana i benzinskih postaja.

brotnjo.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Imenovani novi izvršni direktori u EP HZ HB

Vlada Federacije BiH u utorak je imenovala Pregovarački tim za vođenje pregovora za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH u sastavu Jasmina Pašić, predsjednik, te članovi Muamer Ćulum i Sanjin Habul (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Draženka Subašić (Ured premijera FBiH), Ernis Imamović i Aida Kovačević […]

Pretplatite se