Luka Ploče u problemima zbog tvrtke iz BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second
Luka Ploče u Hrvatskoj obavijestila je investitore i javnost da je jedan od najznačajnijih poslovnih partnera – ArcelorMittal Zenica – ugasio pogon koksare, a koji je djelovao u sklopu tvornice čelika u Zenici koja i dalje nastavlja s radom.

ArcelorMittal Zenica je dugi niz godina preko luke Ploče uvozio veće količine ugljena, a koji je korišten kao sirovina za proizvodnju koksa.

Posljedica ove okolnosti je da ArcelorMittal Zenica do daljnjega neće uvoziti ugljen preko luke Ploče, već će nabavljati koks dijelom na tržištu Bosne i Hercegovine, a dijelom će se uvoziti, naveli su iz Luke Ploče u obavijesti dioničarima.

U 2023. godini ArcelorMittal Zenica je preko luke Ploče uvezao ukupno 403.570 tona ugljena, dok je u prvih pet mjeseci 2024. godine uvezeno ukupno 38.000 tona ugljena.

Uprava Luke Ploče d.d. ulaže maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosila s novonastalom situacijom, zaključili su iz Luke.

Kako je pisano ranije, pogon Koksare u okviru kompanije ArcelorMittal Zenica zatvoren je krajem travnja nakon 130 godina rada. Proizvodnja čelika, odnosno rad Mittala, neće doći u pitanje jer će se sada koks kupovati.

Gašenje Koksare najavljeno je ožujku, nakon što je kompanija priopćila da je prošle godine ostvarila gubitak od 159 milijuna KM. U ožujku je kompanija priopćila da pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije, s obzirom da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju.

Između ostalog, tada su najavili da će obustaviti proizvodnju koksa, te poručili da je ovo samo jedan od koraka koje u narednom razdoblju planiraju poduzeti u tom smislu.

Koksara je zapošljavala ukupno 200 radnika.

jabuka.tv  Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Požutjelo rublje bit će bijelo već nakon prvog pranja: Dovoljno je staviti ovo u perilicu

Bijeli odjevni predmeti često nisu baš najpraktičniji, a briga o njima ipak zahtijeva malo dodatnog truda. Međutim, jedna čistačica i stilizatorica podijelila je iznenađujući trik za koji tvrdi da bijelo rublje održava sjajnim. Naime, sve što trebate učiniti je uliti toplu vodu u posudu i ubaciti svoju bijelu odjeću i […]

Pretplatite se