SJEĆA LI SE HERCEGOVAČKI PUK ŽRTVE FRATARA U DRUGOM SVJETSKOM RATU I PORAĆU

admin
0 0
Read Time:56 Second

Brojni širokobriješki i hercegovački puk došao je odati počast i pomoliti se za fratre i hrvatski narod koji su u II svjetskom ratu i Poraću na ovom mjestu ubijeni.

Molitvu pred mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz samostana predvodili su širokobriješki gvardijan i župnik fra Ivan Marić te vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Nakon toga uslijedila je procesija prema crkvi Uznesenja BDM, gdje je molitva nastavljena pred grobom u crkvi u kojem su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca.

Na početku misnog slavlja pročitana su imena svih 66 pobijenih franjevaca te njihova stratišta. Za grobove mnogih od njih i danas se ne zna.

Toga kobnoga 7. veljače 1945. partizani su u širokobriješkom franjevačkom samostanu pronašli dvanaestoricu fratara te nekoliko učenika koji su se skrili zbog sigurnosti. Pripadnici Zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana su izveli sve zatečene fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu mučki ubili, a neke i žive spalili.

Obilježavanje 79. obljetnice ubojstva hercegovačkih franjevaca pogledajte u prilogu:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Miro Gavran predstavlja svoj novi roman u Širokom Brijegu

Predstavljanje novog romana Mire Gavrana ”Portret duše” bit će predstavljen u četvrtak, 8. veljače, s početkom u 18:00 sati u kinu Borak u Širokom Brijegu. Susret s književnikom i predsjednikom Matice hrvatske organizira Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg. ”Portret duše” 11. je roman jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika, Mire Gavrana. […]

Pretplatite se