Zeljković najavio smanjenje broja klubova u Premijer ligi BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second
Nogometni savez BiH razmišlja u smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH.

Da, zamisao je da skratimo najviši rang, da to bude liga s deset klubova. Smatramo da bismo time dodatno podigli kvalitetu nogometa, kao i infrastrukture. Omogućen bi bio i veći broj atraktivnih utakmica, derbija… O svemu ćemo razgovarati u tijelima Saveza, tražit ćemo i mišljenje naše sportske javnosti, kao i klubova, rekao je Zeljković za Arena Sport.

U slučaju da ideja lige 10 zaživi, igrao bi se vjerojatno četverokružni sustav, po uzoru na Hrvatsku nogometnu ligu, koja više od desetljeća egzistira u spomenutom formatu, a koji se pokazao kao veoma uspješan u svim segmentima, od podizanja kvalitete domaćih momčadi do veće gledanosti prvenstvenih susreta.

Kako neslužbeno doznajemo, smanjenje broja klubova ne bi zaobišlo ni niže lige. Tako bi u Prvoj ligi Federacije BiH i Prvoj ligi Republike Srpske broj klubova smanjio sa 16 na 12. Planirano je da se po novom formatu natjecanja igra od sezone 2025./2026..

Podsjećamo, trenutačno Premijer liga BiH broji 12 klubova. Dva posljednjeplasirana ispadaju u Prvu ligu FBiH odnosno Prvu ligu RS-a, ovisno iz kojeg je entiteta klub, a osvajači spomenutih liga osiguravaju izravan plasman u Premijer ligu.

Inače, Premijer liga BiH osnovana je 2000. godine kada je brojala čak 22 kluba iz Federacije BiH. Već od sljedeće sezone, 2001./2002., u ligi se natjecalo 16 klubova, a zajednička Premijer lige igra se od 2002. godine kada su se pridružili klubovi iz Republike Srpske.

Od sezone 2016./2017. Premijer liga BiH broji 12 klubova. Uz tu, samo se još sljedeće sezone igralo po sustavu 22 kola i formiranje lige za prvaka i ostanak. Od 2018./2019. godine pa sve do danas igra se trokružno prema Bergerovim ljestvicama.

jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Dopune Zakona - mogućnost angažmana studenata za rad na određeno vrijeme

Zakon koji najavljuje ovo pravilo predložila je Parlamentu na odlučivanje po skraćenom postupku federalna Vlada. U FBiH predložene su dopune Zakona o radu, tako da bi poslodavci mogli sa studentima zaključivati ugovore za obavljanje privremenih i povremenih poslova u punom ili nepunom radnom vremenu. Zakon koji najavljuje ovo pravilo predložila […]

Pretplatite se