Read Time:2 Minute, 4 Second
Pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Francuske u BiH danas u „House of Europe“ u Sarajevu predstavljeni rezultati istraživanja u sklopu projekta „Food, farming and Landscapesˮ
Jučer je u Sarajevu u organizaciji Veleposlanstva Francuske u BiH održana prezentacija istraživanja u sklopu projekta „Food, farming and Landscapes“ koje je provodilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije i Ured predsjednika Vlade u suradnji sa francuskom istraživačkom organizacijom za poljoprivredu i međunarodnu suradnju CIRAD i AIDA/om. Prigodnom svečanošću na kojoj je domaćin bio francuski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, François Delmas, upriličeno je predstavljanje rezultata kolega iz francuske razvojne i istraživačke agencije CIRAD i studenata boravili u Hercegbosanskoj županiji, šest mjeseci radili studije i istraživanja na području županije.
Prezentaciji su nazočili ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Božo Perić i Ivana Mišković šef Službe za koordiniranje razvoja i integracije Hercegbosanske županije, predstavnici ministarstava svih razina vlasti te brojni predstavnici veleposlanstava u BiH.
Uz potporu Veleposlanstva Francuske u Bosni i Hercegovini, navedeno istraživanje su provodili studenti agronomije iz Francuske u suradnji s Poljoprivredno – prehrambenim fakultetom u Sarajevu. Predstavljeni su koraci za zaštitu geografskog porijekla proizvoda (hrane i ostalih kulturnih proizvoda) po pravilima EU (Geographical Indication). Nastavno na sve dosadašnje aktivnosti, na prezentaciji je predstavljen sustav uzgoja stoke i pregled teritorija, mogući koraci prema uspostavljanju UNESCO kulturnog razvojnog krajolika (UNESCO Cultural Evolutive Landscape).
U prigodnom obraćanju ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Božo Perić zahvalio se Veleposlanstvu Francuske u BiH na podršci pri realizaciji ovog projekta i na tome što su Hercegbosansku županiju prepoznali kao vrijedno područje s
velikim potencijalom. Mi u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva stojimo na raspolaganju za sve daljnje korake kako bismo postali sredina za poticanje poljoprivredno- prehrambenog sektora i zaštitili prepoznatu vrijednost Livanjskog sira, ali i svih ostalih
proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva stoji na raspolaganju kao partner u budućim projektima koje ćemo nadam se zajedno realizirati, kazao je ministar Perić.
Prezentaciji su nazočili ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Božo Perić i Ivana Mišković šef Službe za koordiniranje razvoja i integracije Hercegbosanske županije, predstavnici ministarstava svih razina vlasti te brojni predstavnici veleposlanstava u BiH.
Uz potporu Veleposlanstva Francuske u Bosni i Hercegovini, navedeno istraživanje su provodili studenti agronomije iz Francuske u suradnji s Poljoprivredno – prehrambenim fakultetom u Sarajevu. Predstavljeni su koraci za zaštitu geografskog porijekla proizvoda (hrane i ostalih kulturnih proizvoda) po pravilima EU (Geographical Indication). Nastavno na sve dosadašnje aktivnosti, na prezentaciji je predstavljen sustav uzgoja stoke i pregled teritorija, mogući koraci prema uspostavljanju UNESCO kulturnog razvojnog krajolika (UNESCO Cultural Evolutive Landscape).
U prigodnom obraćanju ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Božo Perić zahvalio se Veleposlanstvu Francuske u BiH na podršci pri realizaciji ovog projekta i na tome što su Hercegbosansku županiju prepoznali kao vrijedno područje s
velikim potencijalom. Mi u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva stojimo na raspolaganju za sve daljnje korake kako bismo postali sredina za poticanje poljoprivredno- prehrambenog sektora i zaštitili prepoznatu vrijednost Livanjskog sira, ali i svih ostalih
proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva stoji na raspolaganju kao partner u budućim projektima koje ćemo nadam se zajedno realizirati, kazao je ministar Perić.
Ivana Mišković, šef Službe za koordiniranje razvoja i integracije Hercegbosanske županije, kazala je kako je bilo zadovoljstvo surađivati s francuskom agencijom u studiji zemljopisnog podrijetla Livanjskog sira i istraživanju cjelokupnog stočarskog, poljoprivrednog i pastoralnog sustava izgrađenog oko njega, to je označilo početak mnogih ideja za koje se nadamo da ćemo kroz zajedničke projekte i realizirati.
Bila je ovo prigoda za jačanje suradnje s francuskom istraživačkom organizacijom za poljoprivredu i međunarodnu suradnju CIRAD i AIDA/om i razmjenu iskustava koja će biti od velike važnosti s obzirom da naša zemlja, treba ubrzati aktivnosti za usklađivanje propisa sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.
Bila je ovo prigoda za jačanje suradnje s francuskom istraživačkom organizacijom za poljoprivredu i međunarodnu suradnju CIRAD i AIDA/om i razmjenu iskustava koja će biti od velike važnosti s obzirom da naša zemlja, treba ubrzati aktivnosti za usklađivanje propisa sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.