Nikad lošija potražnja za ogrjevnim drvetom

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), BiH je od siječnja do kraja srpnja ove godine izvezla ogrjevnog drveta u vrijednosti od 49,04 milijuna maraka, dok je istovremeno na inozemno tržište plasiran pelet vrijedan 9,79 milijuna KM. U istom razdoblju prošle godine na strano tržište otišlo je 67,06 milijuna KM ogrjevnog drveta, kao i 18,22 milijuna KM peleta.

Iako se grijna sezona bliži, osiguravanje ogrjeva ove godine gotovo da nije počelo. Skladišta su prepuna, a kupaca, kažu prodavači, nema ni za lijeka, što nije bio slučaj prethodnih godina u ovo doba, kada su mušterije čekale u redovima.

Tajnik Udruge šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Igor Andrić istaknuo je da je ponuda ogrjevnog drveta zadovoljavajuća, čak i veća u odnosu na potrebe.

Paleta sa ogrjevnim cijepanim drvetom u Banja Luci košta od 240 do 260 maraka, dok je u manjim sredinama ponuda još veća i može se naći i po 220 maraka. Za metar drva potrebno je izdvojiti do 110 maraka, kazao je Andrić.

Dodao je kako je potražnja za ogrjevom veoma tanka, što nije uobičajeno za ovo doba godine, jer su prethodne dvije zime bile jako blage i mnoga domaćinstva nisu potrošila ni stare zalihe.

Prema njegovim riječima, ništa bolja situacija nije ni u zemljama okruženja, gdje su stovarišta puna, a kupce broje na prste.

Predstavnik proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović kazao je kako taj energent nikad nije bio povoljniji, te da je njegova prosječna cijena 350 maraka, otprilike koliko je bila i proljetos.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Dinamo igra najskuplju utakmicu u povijesti kluba

Dinamo će sigurno dobiti 4,29 milijuna eura za nastup u doigravanju za plasman u Ligu prvaka, ako eliminira Qarabag i izbori Ligu prvaka od Uefe bi dobio još 18,6 milijuna eura! Uz tu nagradu Dinamo ima pravo, na temelju prosječnog klupskog renkinga, desetogodišnjeg koeficijenta i udjela iz marketinga Uefe, na […]

Pretplatite se