Nemate u hladnjaku ni jaja, ni mlijeko, ni maslac, a željeli biste napraviti neki brz i sočan kolač? Sada to i možete uz ovaj jednostavan recept za koji nećete uprljati puno posuđa – osim lima za pečenje ništa drugo vam ne treba.
– 1 i pol šalica oštrog brašna
– 3 velike žlice kakaa (nezaslađenog)
– 1 šalica šećera
– 1 žličica sode bikarbone
– pola žličice soli
– 1 žličica alkoholnog octa
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 5 žlica biljnog ulja
– 1 šalica vode
UPUTE ZA PRIPREMU:
1. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Nauljite četvrtasti protvan od 20 centimetara i u njemu smiješajte prvih pet suhih sastojaka, piše Sjever.hr.
3. U smjesi napravite tri udubine, dvije male i jednu veću. U jednu malu udubinu ulijte alkoholni ocat, u drugu malu udubinu ekstrakt vanilije i u treću, najveću, biljno ulje.
4. Sve zalijte vodom i pomiješajte u jednoličnu smjesu.
5. Pecite na srednjoj rešetki u pećnici oko 35 minuta. Piknite čačkalicom za provjeru – ako je kolač gotov, smjesa se ne lijepi za čačkalicu. Pripazite samo da ne prepečete kolač.
SAVJET: Kolač možete ispeći i u okruglom kalupu i tako pretvoriti u tortu ili pak u kalupima za muffine.
Večernji.ba