Prvi susret mladih karizmatika iz BIH u Međugorju

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 14 Second

U organizaciji Katoličke karizmatske obnove u Duhu Svetom Bosne i Hercegovine (KKODS BIH) u Majčinom selu u Međugorju održan je 15. i 16. listopada 2022. prvi susret za mlade iz župa i zajednica u BiH koji se nadahnjuju na katoličkoj karizmatskoj duhovnosti, prenosi Bljesak.info.

Ovaj svojevrsni povijesni susret okupio je 300-tinjak mladih iz cijele BiH, od Posavine preko Središnje Bosne do Hercegovine i to iz Orašja, Žepča, Zenice, Sarajeva, Kiseljaka, Fojnice, Busovače, Viteza, Novog Travnika, Drvara, Bos. Grahova, Livna, Tomislavgrada, Posušja, Ljubuškog, Širokog Brijega, Čitluka, Gruda, Mostara, Konjica, Čapljine i Stoca. Sudjelovali su također mladi iz nekoliko zajednica iz Republike Hrvatske kao i iz Švicarske.

Cjelokupni susret je animiralo 25 članova Molitvene zajednice mladih „Nanovo rođeni“ iz zagrebačke župe Botinec koja ima višegodišnje iskustvo u evangelizaciji mladih, a zadnjih godinu dana priređuju evangelizacijske susrete za mlade u sklopu duhovne inicijative „Mladi za mir“ koju provode u župama diljem BiH.

Susret je bio prožet molitvom, slavljenjem, nagovorima i osobnim svjedočanstvima obraćenja i vjere, a oba dana većina mladih pristupila je sakramentu pomirenja za koji su na raspolaganju bila četvorica svećenika: fra Tomislav Jelić, župnik iz Ružića, don Anto Ledić, župnik iz Novog Travnika, don Davor Klečina, župnik iz Drvara i fra Dario Galić, župni vikar iz Drinovaca.

Uvodni nagovor održao je nacionalni koordinator za mlade KKODS Hrvatske Matija Ricov koji je mladima naglasio da je krštenje u Duhu Svetom struja milosti za cijelu Crkvu i potakno ih da se kao pojedinci ili zajednice ne zatvaraju u sebe, nego da tu struju milosti donesu u cijelu Crkvu i u sve društvene strukture. Potom im je govorio o nužnosti nove evangelizacije u Crkvi koja se ostvaruje kroz četiri točke: zagovorna molitva, svjedočanstvo života, navještaj kojemu prethodi upoznavanje sa svojom vjerom i formacija u zajednici.

Potom je mladi bračni par Braslav i Ivona Turić svjedočio o svom življenju predbračne čistoće približavajući tako mladima „teologiju tijela“ sv. pape Ivana Pavla II,  nakon čega je uslijedila sv. Misa koju je predvodio drvarski župnik don Davor Klečina.

O važnosti poštivanja autoriteta 

U poslijepodnevnom dijelu programa voditelj zajednice „Nanovo rođeni“ Mišo Lukenda govorio je o važnosti poštivanja autoriteta (roditeljskog, duhovnog, civilnog) i o važnosti zajedništva, tj nužnosti uključivanja u zajednicu koje postaje mjesto rasta pojedinca.

O ranama očinstva i rasta u disfunkcionalnoj obitelji, ali i o iscjeljenju tih rana nakon što je dožvijela osobni susret s Bogom svjedočila je članica zajednice Marijana Panić.

Nakon euharistujskog klanjanja kojeg je predvodio župni vikar iz Drinovaca fra Dario Galić uslijedila je pojedinačna molitva za sve sudionike susreta.

Drugi dan susreta započeo je nagovorom Matije Ricova o „teologiji povratka“ u kojem je – potkrjepljući ga svetopisamskim citatima i tekstovima crkvenog učiteljstva – progovorio o važnosti njegovanja sjećanja, zdravog domoljublja i društvenog angažmana mladih katolika.

Da ovo nije samo teorija, nego da zajednica aktivno radi oko okupljanja mladih povratnika iz dijaspore u domovinu, posvjedočio je 21-godišnji Filip Šamija, povrtanik iz Kanade, govoreći o svom osobnom putu do Boga, ali i o poteškoćama i izazovima s kojima se morao suočiti kao dijete povrtanika iz dijaspore.

Nedjeljno misno slavlje

Potom je don Anto Ledić, župnik župe Presvetog Trojstva iz Novog Travnika, predvodio nedjeljno misno slavlje, a u propovijedi je mladima posvjedočio o svom svećeničkom pozivu koji je sazrijevao u teškim ratnim vremenima na službi u Sarajevu i u poratnim vremenima na službi u Kostajnici kod Konjica.

Nakon sv. mise mladima su se obratili organozatori susreta – nacionalni koordinator KKODS BIH Mirko Puđa, te koordinatori za mlade u istom tijelu Lucijano Milić i Toni Župarić koji su naglasili da je to uistinu bio povijesni susret, te zahvalili „Nanovo rođenima“ koji su davali i daju veliki poticaj buđenju vjere kod mladih katolika u BiH.

Na kraju susreta predstavljene su sve zajednice iz kojih su sudjelovali mladi te je nad sve njih zazvan Božji blagoslov. Najavljen je i sljedeći zajednički susret mladih iz zajednica KKODS BiH i Hrvatske za Novu godinu u Međugorju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

NOVA NAREDBA SIP-a "Ima više ubačenih listića nego broja potpisa, otvoriti vreće i ponovno brojati"

Danas je Središnje izborno povjerenstvo BiH na 65. sjednici donijelo novu Naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu. Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine, u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje se razliukuje broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji na način da ima više glasačkih […]

Pretplatite se