Kakav bi to blagdanski stol bio bez ukusnih zalogajčića s uskrsnom tematikom? Ispecite slatke keksiće i ukrasite ih uskrsnim motivima. Iako tijesto za kekse možete i samostalno izrezati u željeni oblik nožem ili čašom, najlakši način da dobijete slatki desert uskrsne tematike jest da nabavite kalupe za kekse u obliku jaja, zečića, cvijeća i sličnih proljetnih motiva.
Svaki keks dodatno možete ukrasiti slatkom glazurom u nježnim uskrsnim bojama koja se priprema na vrlo jednostavan način od svega nekoliko sastojaka.
Povrh svega, priprema uskrsnih keksića idealna je aktivnost koju možete podijeliti s djecom. Zaprljajte ruke, pokažite svoju kreativnu stranu i dobro se zabavite sa svojim najmilijima uoči Uskrsa, piše Zadovoljna.hr.
Sastojci za slatke keksiće:
- 280 g brašna
- 170 g omekšanog maslaca
- 150 g bijelog šećera
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 veliko jaje
- ½ čajne žličice praška za pecivo
Sastojci za glazuru:
- 130 g šećera u prahu
- 2-3 žlice mlijeka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- jestiva boja po želji
Priprema slatkih keksića:
- Pomiješajte brašno i prašak za pecivo u zdjeli i stavite sa strane.
- U mikseru istucite omekšani maslac sa sobne temperature sa šećerom. Miksajte zajedno oko dvije minute dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
- Dodajte u maslac jaje sa sobne temperature i ekstrakt vanilije. Miksajte još oko jedne minute.
- Postepeno umiješajte brašno i na miksajte sve zajedno dok se ne povežu sastojci. Dobiveno tijesto trebalo bi biti mekano.
- Podijelite tijesto na dva jednaka dijela, te ga razvucite na pobrašnjenoj površini na debljinu oko pola centimetara. Prebacite razvučeno tijesto na lim za pečenje i stavite u hladnjak na hlađenje barem sat vremena ili na čak 24 do 48 sati.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i kalupom izrežite željene oblike. Ostatak tijesta ponovo zamijesite i razvucite te izrežite kalupima. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
- Stavite peći kekse u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 10 do 12 minuta, odnosno dok rubovi ne počinju dobivati zlatno-smeđu boju.
- Pripazite i odvojite kekse tijekom pečenja da se ne slijepe i ne pokvare vam izgled završnog proizvoda.
- Ohladite kekse do kraja prije nego što ih odlučite ukrasiti.
- Pomiješajte šećer u prahu s mlijekom i ekstraktom vanilije dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica. U smjesu možete staviti i jestive boje po želji.
- Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu i ukrasite kekse po želji. Kekse možete ukrasiti i šarenim mrvicama, čokoladnim kapljicama te sličnim slatkim dekorativnim detaljima.
Večernji.ba