Oblak prašine iz Sahare prekrio Europu

admin
0 0
Read Time:48 Second

‘Značajan’ oblak prašine stigao je iz Sahare do dijelova Europe uzrokujući loš kvalitet zraka i prekrivajući prozore i automobile prljavštinom, objavila je Služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS).

Služba je saopćila da najnoviji oblak, treći te vrste u posljednjih nekoliko tjedana, donosi maglu u južnu Europu i da će se proširiti prema sjeveru sve do Skandinavije.

Mark Parrington, viši ekspert u Copernicusu, rekao je da je posljednji događaj povezan s vremenskim uzorkom koji je posljednjih dana donio toplije vrijeme u dijelove Europe.

– Iako nije neuobičajeno da oblaci saharske prašine dođu do Europe, došlo je do povećanja intenziteta i učestalosti takvih epizoda posljednjih godina, što bi se potencijalno moglo pripisati promjenama u uzorcima atmosferske cirkulacije – rekao je on, javlja AFP.

Ova posljednja epizoda uzrokovala je pogoršanje kvaliteta zraka u nekoliko zemalja, saopćeno je iz Copernicusa.

Sigurnosni prag Europske unije za koncentracije PM10, grublje čestice poput pijeska i prašine koje mogu iritirati nos i grlo, već je premašen na nekim lokacijama.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Kontinuirani rast proizvodnje i izvoza jaja iz BiH

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), kontinuirano rastu. Osim što se otvaraju nova tržišta, poput Italije tijekom 2022. godine, izvoz jaja za preradu u 2023. godini količinski je porastao za 80,9 posto. Vrijednost izvoza jaja u prošloj godini iznosila je 8,9 milijuna […]

Pretplatite se