Nadaleko su poznate ljepote Ramskog kraja, ali podjednako je poznata i šljiva kojom se Ramci ponose, piše ljportal.com.
Šljive su i ove godine rodile, pa su Ramci po svojoj dugoj tradiciji izvadili svoje kotlove/kazne te se dali na pečenje rakije.
Kako kaže stara narodna poslovica- “Bolje da umre selo već običaji”.
Sudeći po svemu, nikad neće izumrijeti Uzdol, niti običaji ovoga kraja koji se prenose s koljena na koljeno.
2 dana za redom se na Uzdolu čula pjesma, druženje, mirisi domaćih jela, ali i miris rakije.
Sedmorica Uzdoljana, sedam braće Prskalo oživjeli su tradiciju na Uzdolu ovog vikenda
Iako već dugo žive u Zagrebu s obiteljima, nisu zaboravili svoj Uzdol i rado mu se uvijek vraćaju tijekom godine. Naročito bude veselo kada pred svojom obiteljskom kućom u Uzdolu okupe se i peku rakiju na tradicionalni način.
Tako se i ovog vikenda 2 dana za redom se na Uzdolu čula pjesma, druženje, mirisi domaćih jela, ali i miris rakije.
Uz obitelj Prskalo okupili su se i ostali Uzdoljani obitelj Mendeš, Piplica, Raič, Kolakušić i drugi.
Uz njih su bili prijatelji i obitelji sa Šćita, Rumboka, Prozora, ali iz Širokog, Sinja, Bistrice i drugih krajeva.
Ramci su poznati kao dobri domaćini, pa su se 2 dana okretali na ražnju odojci, janjci, te drugi domaći specijaliteti spravljani na tradicionalni način, poput čorbanca spremnog na vatri u bakrenim kotlovima.
Uzdol je postao i mjesto posebnog pijeteta, te su se okupljeni prije druženja uputili do crkve i Memorijalnog centra te uz molitvu i svijeće odali počast svojim najmilijim koji su mučki ubijeni tijekom rata.
Autor/foto: Daniela Škegro, Hercegovka.net