OBILJEŽEN DAN BRANITELJA GRADA ŠIROKOG BRIJEGA I OBLJETNICA ZAUSTAVLJANJA TENKOVA U POLOGU

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

 

U Širokom Brijegu obilježen je Dan širokobrijeških branitelja i 33. obljetnica zaustavljanja tenkova agresorske JNA koje se dogodilo 7. svibnja 1991. godine.

Organizator događaja bio je Grad Široki Brijeg i udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Podsjetimo, 7. svibnja je izabran kao Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega kada je Deseta motorizirana brigada JNA krenula prema Kupresu. Kolonu su zaustavili hrvatski građani na granici Dobriča i Pologa, odnosno na granici Širokog Brijega i Mostara. Zaustavljanje tenkova između Mostara i Širokog Brijega, prije 33 godina, bio je početak masovnog otpora agresiji JNA na hrvatski narod i na Bosnu i Hercegovinu.
Na početku obilježavanja kod spomen obilježja zaustavljanju tenkova agresorske JNA okupio se veliki broj uzvanika i gostiju, branitelja, predstavnika izvršena i zakonodavne vlasti sa svih razina.

Program je nastavljen svetom misom za sve poginule i umrle branitelje, koja se služila u crkvi Uznesenja BDM na Brijegu i tradicionalnim mini maratonom.

Po završetku mise i maratona slijedilo je okupljanje na Trgu širokobrijeških žrtava. Svečano su prinošeni stjegovi širokobrijeških ratnih postrojbi, pročitana su imena poginulih branitelja, položeni je vijenac, zapaljene svijeće i održana molitva kod križa u znak zahvalnosti i sjećanja na sve poginule.

Nakon toga je formirana kolona za mimohod, koji je bio središnji i najsvečaniji događaj obilježavanja jer je organiziran mimohod sa stjegovima ratnih postrojbi. U mimohodu su sudjelovali branitelji, predstavnici vlasti, limena glazba Oružanih snaga BiH…

Mimohod je išao od Trga širokobrijeških žrtava, ulicom Stjepana Radića pa sve do Parka širokobrijeških branitelja. Opširnije u prilogu:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U LJUBUŠKOM SJEDNICA SKUPŠTINE SAVEZA GRADOVA I OPĆINA FBiH

  U Ljubuškom je održana 11. sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo je informirano o prijedlozima zaključaka Panel diskusije na temu „Garancija lokalne autonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi“ održane 25. travnja 2024. godine. Također, […]

Pretplatite se