Lovrić: BiH ima potencijal postati vodeći regionalni centar za obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Sada već tradicionalno, Energetski samit u Bosni i Hercegovini održava se i ove godine u Neumu, od 24. do 26. travnja, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i regulatornih povjerenstava u sektoru energije u Bosni i Hercegovini. Potporu samitu pruža i Vlada Sjedinjenih Američkih Država, Britansko veleposlanstvo, Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke.

Kao i prethodnih godina Energetski samit mjesto je okupljanja svih relevantnih dionika energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, predstavnika institucija ključnih za sektor energije i stručnjaka iz ove oblasti.

Otvorivši samit zajedno sa ostalim govornicima, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, gđa Ljiljana Lovrić, naglasila je važnost ispunjavanja obveza Bosne i Hercegovine prema EU i ostalim međunarodnim partnerima u energetskom sektoru.

Među temama ovogodišnjeg samita su: Mehanizam za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM), financiranje energetske tranzicije, sigurnost opskrbe prirodnim plinom kroz razvoj nove infrastrukture, sustav trgovanja emisijama (ETS), razvoj tržišta električne energije u regiji i brojne druge teme.

U svom uvodnom obraćanju naglasila je da je proces energetske tranzicije ključan za Bosnu i Hercegovinu kako bi se modernizirao i održivo transformirao njen energetski sektor te dodala da Bosna i Hercegovina jeste članica Energetske zajednice, zemlja kandidat za EU, potpisnica Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije, ali joj je neophodna pomoć međunarodnih institucija na provođenju aktivnosti i postizanju zajedničkih ciljeva do 2030. godine, odnosno do 2050. godine.

Unaprjeđenje energetske učinkovitosti, povećanje investicija u obnovljive izvore energije, ali i jačanje regulatornog okvira Bosne i Hercegovine samo su neki od nužnih preduvjeta za ostvarenje održive energetske budućnosti Bosne i Hercegovine.

Lovrić je podsjetila nazočne i na prepoznatljivost kakvu Bosni i Hercegovini u svojim izjavama dodjeluju ugledni stručnjaci iz područja energije i predstavnici Europske komisije, a to je da Bosna i Hercegovina, zahvaljujući bogatstvu prirodnih resursa, ima potencijal postati vodeći regionalni centar za obnovljivu energiju na Zapadnom Balkanu.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Imoćani otvaraju vrata turistima: U ponudi 600 luksuznih kuća za odmor

Ozbiljne turističke sredine pripreme za predstojeću turističku sezonu praktički započinju već završetkom one prethodne. Čini se da su Imoćani vrlo ozbiljno shvatili što znači turizam, pa su i krenuli s pripremama za ovu turističku sezonu, odmah završetkom one 2023. godine. Kako? Pa, jednostavno, jer su mnogi od njih neumorno radili […]

Pretplatite se