EU odobrila 303 milijuna eura za BiH: U projektima autocesta kroz Mostar i Crpna HE Čapljina

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 59 Second

Europska komisija je 30. lipnja objavila novi financijski paket za podršku financiranju 14 vodećih investicijskih projekata u oblasti prometa, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na zapadnom Balkanu.
Među njima su i četiri infrastrukturna projekta koja se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a zemlja će dodatno ostvariti korist i od četiri regionalna projekta.

Kako je priopćeno iz Delegacije EU u BiH novi paket vrijedan 2,1 milijardu eura je za ubrzanje europske perspektive zapadnog Balkana.

Ukupna vrijednost 14 novih vodećih investicijskh projekata na zapadnom Balkanu je 2,1 milijardu eura. Taj iznos uključuje bespovratna sredstva EU u vrijednosti 528 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose samih zemalja zapadnog Balkana.

Investicije se realizuju kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja zajedničku financijsku platformu Europske komisije, financijskih organizacija, država članica EU i Norveške s ciljem unaprijeđenja suradnje u investicijama javnog i privatnog sektora u funkciji društveno-ekonomskog razvoja regije i doprinosa europskim integracijama zapadnog Balkana. Investicijski okvir je glavno financijsko sredstvo za provođenje ambicioznog ekonomskog i investicijskog plana EU za zapadni Balkan.

Ovo je peti investicijski paket u okviru Ekonomskog i investicijskog plana EU za zapadni Balkan. Projekti su pripremljeni u bliskoj suradnji s partnerima na zapadnom Balkanu i međunarodnim financijskim institucijama u cilju ubrzanja europske perspektive regije.

Povjerenik EU za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi je tom prilikom poručio: Ovim novim investicijskim paketom glasno i jasno poručujemo našim partnerima na zapadnom Balkanu da je njihova budućnost unutar EU i da ostvarujemo stalni napredak u prevazilaženju postojeće razlike u ekonomskom razvoju. Ovi projekti će doprinijeti boljem povezivanju unutar regije kao i s EU, dekarbonizaciji i konkurentnosti privatnog sektora u regiji. Koristim priliku pozovati naše partnere na zapadnom Balkanu i međunarodne financijske institucije da što prije pokrenu ove projekte kako bi građani i poslovni subjekti u regiji mogli uživati u koristima ovih investicija.

Od ukupno 528 milijuna eura bespovratnih sredstava koliko je EU dodijelila regiji, za Bosnu i Hercegovinu je namijenjeno 303 milijuna eura za četiri značajna projekta koji će građanima pružiti konkretne koristi u smislu unaprijeđenja prometa, čiste energije i životne sredine. Ukupna investicija omogućena ovim grantovima, zajedno sa pozajmicama od međunarodnih financijskih institucija, iznosi 788 milijuna eura.

Riječ je o sljedeća četiri odobrena projekta: Cestovni koridor Vc: Poddionica autoceste Ozimice – Poprikuše. Tim investicijskim projektom će se izgraditi 11,9 km autoceste na Koridoru Vc, od Ozimica do Poprikuša, uključujući pet tunela i devet mostova.

Cestovni koridor Vc: Dionica autoceste Mostar Sjever – Mostar Jug: Tim investicijskim projektom će se izgraditi 14,2 km autoceste na Koridoru Vc, s početkom prije petlje Mostar Sjever i završetkom nakon petlje Mostar Jug.

Projekat unaprijeđenja sustava vodoopskrbe u Sarajevu: Cilj tog projekta je smanjenje gubitaka vode zamjenom ili sanacijom zastarjelih cjevovoda, crpnih stanica i bunara, čime će se omogućiti poboljšanje postojećih i priključivanje oko 4.000 novih priključaka za domaćinstva. Projekt ima za cilj poboljšanje ukupne efikasnosti vodoopskrbe u širem području Županije Sarajevo.

Sanacija Crpne hidroelektrane Čapljina: Sanacija Crpne HE Čapljina je neophodna kako bi se povećao udio obnovljivih izvora energije i smanjile emisije ugljika. Projektom će se sanirati oprema Crpne HE Čapljina, čime će se osigurati proizvodni i crpni potencijal za još 15 godina rada.

Bosna i Hercegovina će ostvariti dodatnu korist od četiri vodeća regionalna projekta ukupne vrijednosti 944 milijuna eura, od čega EU obezbjeđuje 142 milijuna eura u vidu bespovratnih sredstava: Program sigurnog i održivog prometaa (SSTP); GGF: Promoviranje zelenog kreditiranja na zapadnom Balkanu (II); Održiv pristup financijama za poduzetništvo – SAFE; te Go Digital na zapadnom Balkanu.

FENA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

VIDEO: Mjesec je sinoć bio bliži Zemlji nego inače, spektakularni prizori obilaze svijet

Foto: Pixsell/Emica Elvedji Mnogi ljudi sinoć su svjedočili spektakularnim prizorima Mjeseca, a razlog se krije u tome što je ovo nebesko tijelo bilo bliže Zemlji za nekih 22.000 kilometara nego inače. Srpanjski Supermjesec prvi je od četiri takozvana supermjeseca koji izlazi ove godine, a ujedno je i najsvijetliji koji će […]

Pretplatite se