Što posaditi uz proljetnice koje su ocvale? Evo 7 prijedloga

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Tulipani, narcisi, šafrani i drugo lukovičasto cvijeće je ocvalo, a lišće im vene te sve više žuti. Na tom mjestu u vrtu ostaje praznina.

Ostavite da potpuno uvene

No, nikako ga ne treba orezivati dok potpuno ne uvene jer ono na taj način skladišti energiju u lukovicu za iduću sezonu. Lukovice se po potrebi vade tek na jesen, piše Agroklub.

Ipak rado bismo prekrili uvele listove i ispunili prostor šarenilom i zelenilom, a tu mogu pomoći druge ukrasne biljke.

Sedam trajnica za dekorativan vrt 

1. Dnevni ljiljan (Hemerocallis fulva) je dobar izbor jer u rano proljeće njegovo lišće tek izbija, razbuja se kada je lukovičasto već ocvalo, a cvate tijekom ljeta. Kasnije, sve do prvih jesenskim mrazeva, njegovo je lišće dekorativno.

2. Hosta (Hosta) je trajnica koja ima dekorativne listove, laka je za održavanje, odolijeva čak i suši, a uspijeva u hladovini. Ima duge cvjetne stapke s cvjetovima koji se izdižu iznad listova, a cvate ljeti.

3. Kavkaska potočnica (Brunnera macrophylla), također trajnica, voli sunčana mjesta i dobro ponosi sušu. Raste do 30-45 cm u visinu te do 60 cm u širinu. Poput hoste, cvatovi nadvisuju listove.

4. Kadulja (Salvia officinalis) je ljekovita biljka i ima lijepe, ljubičaste cvjetove koji će privlačiti pčele i druge oprašivače. Trajnica je, lako se oblikuje, a njezine listove možete u pripremi jela, sirupa, čajeva i sl.

5. Žednjak (Sedum acre caustic) dok lukovičasto cvijeće cvjeta tek niče iz zemlje, a kada one krenu venuti, on razgranjuje lišće i prekriva ih. Otporan je, dobro podnosi sušu i siromašnije tlo.

6. Ljetni jorgovan(Buddleja daviddi) lista kasnije u proljeće, a cvjeta cijelo ljeto i ranu jesen. Privlači brojne oprašivače, posebno leptire. Izaberite niže sorte ako ne želite da se razgrana u pravo drvce.

7. Obična paprat (Dryopteris filix-mas) kao i druge, kao što su ženska, orlova, jesenska i sl., ne cvjeta, ali je vrlo dekorativna, raste u širinu i brzo će prekriti uvelo lišće. Voli djelomičnu do potpunu sjenu te vlažno tlo.

Tomislavcity

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Napad na povratnike ulazi u Kazneni zakon BiH

Radno tijelo Zastupničkog doma Parlamenta BiH za izradu prijedloga mjera za zaštitu i sigurnost povratnika utvrdilo je dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojim se kao kazneno djelo dodaje napad na povratnika. Tko ugrozi sigurnost povratnika ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili tijelo povratnika ili na taj način […]

Pretplatite se