Domaće kiflice nikad ne odbijam. Isto tako ih volim praviti. Nekome možda predstavljaju prevelik posao, ali vrijede svake sekunde onako meke, tople i mirisne.
Ne smeta mi biti satima za radnom površinom u kuhinji kad znam da za dobre stvari treba vremena. Upravo takve su i ove mirisne, mekane kiflice s maslacem, piše gastro.24sata.hr.
Nisam perfekcionist u pečenju pa mi samim time ni kiflice nisu nikad sve jednake. Meni se to i tako više sviđa, nekako onda izgledaju kao da imaju karakter, a nisu ukalupljene. Možda previše filozofsko razmišljanje za jedne kiflice, ali ono što sigurno znam je to da su jako ukusne. I da, ne morate ih mijesiti.
Potrebno vam je:
1 šalica – (od 250 ml i dobit ćete oko 50 manjih kiflica)
2 žličice suhog kvasca
1 žličica šećera – za kvasac ¼ šalice tople vode
2 žlice šećera
1 šalica toplog mlijeka
½ šalice suncokretovog ulja
1 žlica soli
2 jaja
4 šalice brašna
50 g maslaca (otopljenog)
Postupak pripreme:
Prvo kvasac potopite u toploj vodi i dodajte žličicu šećera. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 10 minuta. U drugoj posudi dobro promiješajte šalicu toplog mlijeka, šalicu suncokretovog ulja, 2 žlice šećera, 1 žlicu soli i 1 šalicu brašna. Dobit ćete rjeđe tijesto.
U posudici vilicom dobro razmutite dva jaja i dodajte smjesi i sve dobro promiješajte. Kompletnu smjesu sada dodajte mješavini kvasca. Dodajte preostale 3 šalice brašna i dobro promiješajte kuhačom. Dobit ćete meko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
Prije nego krenete raditi kiflice, na laganoj vatri otopite maslac i pripremite kist za mazanje. Ugrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte u krug, premažite maslacem i režite na trokutiće za kiflice.
Kiflice smotajte u klasičan oblik i slažite u posudu za pečenje koju ste premazali s otopljenim maslacem. Kada ste napunili posudu za pečenje, pokrijte kiflice krpom i pustite da odstoje 5 minuta.
Prije pečenja ih premažite maslacem. Pecite ih 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Također, kako biste bili sigurni da su kiflice pečene, možete ih pritisnuti i ako se vrate u početni oblik, gotove su a ako ostanu udubljene, ostavite ih još koju minutu u pećnici.
Kada su pečene, izvadite ih iz pećnice i bogato premažite otopljenim maslacem. Količina od 50 g maslaca je meni bila dostatna za 50 kiflica, ako vam je potrebno, otopite si još maslaca.
Večernji.ba