Kolač sedmo nebo – svaki zalogaj je božanstven, slastica koja opravdava svoje ime

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Sitni kolač s orasima, kokosom i čokoladom.

Sedmo nebo je kolač od pjenastih kora od oraha i kokosa sa sočnom kremom od čokolade. Kolač je zbog svojih kora od bjelanjaka lagan i odličan za toplije dane.

Sastojci:

Kora od oraha:

8 bjelanjaka

200 g šećera

250 g mljevenih oraha

2 žlice brašna

Kokos kora:

5 bjelanjaka

5 žlica šećera

100 g kokosa

 

Krema:

13 žutanjaka

250 g šećera

100 g crne čokolade

250 g maslaca

 

 

Priprema:

Pripremite tepsiju 42×32 cm, izmiksajte bjelanjke u snijeg, dodajte brašno i orahe i sve izmješajte. Stavite u tepsiju i peći oko 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Koru ćete kasnije prerezati po pola, piše Skuhaj.hr.

Umutiti bjelanjke sa šećerom u snijeg, a zatim dodajte kokos. Rasporedite po tepsiji i stavite peći na 15 minuta. Za kremu umutite žumanjke i šećer da se volumen udvostruči i cijela masa posvijetli. Stavite da se kuha na pari i kuhajte sa stalnim miješanjem 10-12 minuta. Nakon toga dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Maknite s vatre da se ohladi. Kad se ohladi, umutite maslac i podijelite kremu na dva dijela.

Prvu koru prerežite na podlozi, poprskajte kore mlijekom i pričekajte da se upije pa namažite pola kreme. Prije stavljanja kokosove kore istu poprskajte mlijekom i namažite ostatak kreme. Preko stavite orah koru i ostavite sve malo u hladnjak da se poveže. Otopite čokoladu sa uljem, pa ostavite da se ohladi.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Koryo-Tg i Buško Blato osvojili medalje na Otvorenom kupu BiH u Zenici

Na jučerašnjem Otvorenom Kupu Bosne i Hercegovine u Zenici, naša ekipa opet je ostvarila odlične rezultate. Koryo-Tg Naša seniorka Ružica Križanac osvojila je još jedno zlato u nizu, a pratili su je naši mlađi kadeti Imran Hadzić i Jozo Sliško, koji su isto tako osvojili zlatne medalje. Juniorka Ivana Ćavar ovaj […]

Pretplatite se