U prihvatnim centrima u BiH trenutno oko 1.400 migranata

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

U četiri privremena prihvatna centra u Bosni i Hercegovini trenutačno boravi oko 1.400 osoba, a situaciju u pogledu smještaja migranata u BiH u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) karakteriziraju kao stabilnu.

Posljednjih godina pokazalo se da je u porastu broj migranata koji regularnim putem ulaze u BiH ili iz nje izlaze. Dakle, sve više ljudi ulazi u zemlju, ali i veoma brzo iz nje odlazi, u prolazu se ponekad zadrže manje od tri dana.

Migranti se ne zadržavaju dugo, ne ostaju ovdje u nedostatku drugih opcija, jer sui m mogućnosti već osigurali trgovci ljudima i krijumčari. Ovo je veoma zabrinjavajuće, jer pokazuje da trgovci i krijumčari iskorištavaju slabosti osoba koje su u pokretu, naglašavaju iz IOM-a te dodaju da uz to očito idu eksploatacija, zlostavljanje i svi oblici eventualnog nasilja.

Kako kažu u ovoj organizaciji koja je od početka migrantske krize aktivna u BiH, krijumčarenje i trgovine ljudima su u ovom trenutku najveći i suštinski problem.

 

 

Zadnji situacijski izvješaj IOM-a o mobilnosti migranata u BiH koji uključuje intervuiranje 609 migranata, pokazuje da se oni u prosjeku u BiH zadržavaju 32 dana, da ih je 69% po zemlji putovalu autobusom, a 25% taksijem. Čak 74% ispitika je bar jednom već pokušalo preći granicu s Hrvatskom. Oko 71%  ispitanika izjavilo je da nisu uspjeli jer su ih vlasti presrele i vratile. Samo tri ispitanika su izjavila da ne bi ponovno pokušali preći granicu. Ispitanici su koristili društvene mreže i instant poruke kako bi organizirali svoja putovanja u Zapadnu Evropu. Najčešće korištene platforme su WhatsApp, Facebook i Viber.

Istraživanje je pokazalo da je većina ispitanika iz Sirije (76%) i Afganistana (64%) označila Njemačku kao svoju željenu destinaciju. Državljani Maroka (36%) preferirali su Francusku kao svoje željeno odredište. Nadalje, pojedinci iz Nepala (59%) i Pakistana (57%) naveli su Italiju kao svoj primarni izbor destinacije.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Rukomet u BiH pred blokadom, prijeti suspenzija svih reprezentacija

Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine prijeti suspenzija svih reprezentacija, klubova i službenih lica od strane Europske rukometne federacije (EHF), ukoliko do 15. kolovoza ove godine ne uplati 138.812,18 eura troškova u sporu sa bivšim selektorom Ivicom Obrvanom. Obrvan je vodio našu selekciju 2021. i 2022. godine, prije nego što je […]

Pretplatite se