Prvi cilj je konkurentno malo poduzetništvo temeljeno na inovacijama

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Strateški ciljevi i prioriteti Vlade Federacije BiH za razvoj poduzetništva u iduće četiri godine su ubrzanje digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća (MSP), zatim poticanje razvoja inovativnih digitalnih rješenja i tvrtki u softverskoj industriji, podrška razvoju poduzetništva kreativnog sektora, kao i ubrzanje prelaska subjekata poduzetništva na zelenu ekonomiju.

Sve ovo je navedeno u dokumentu Strategija razvoja malog gospodarstva FBiH 2022. – 2027., koji je Vlada dostavila federalnom Parlamentu na razmatranje i usvajanje. Za očekivati je da će parlamentarci podržati ovaj strategijski dokument koji stvara okvir za razvoj malog poduzetništva u Federaciji. Ova strategija je, zapravo, prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, koje je resorno i zaduženo za ovu oblast.

U strategiji je istaknuto da će se ostvarenje razvojne vizije poduzetništva realizirati kroz tri strateška cilja koja su razrađena u sedam prioriteta i 16 mjera. Prvi cilj je konkurentno malo poduzetništvo temeljeno na inovacijama, digitalizaciji i zelenoj ekonomiji, drugi je razvoj poslovnog okružja i unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture, a treći su inovacije i internacionalizacija poduzetništva.

U mjerama su i olakšavanje i ubrzanje procesa ulaska u poslovnu aktivnost i izlaska iz nje, podrška i promocija druge prilike i brzog ponovnog početka te osiguranje boljeg pristupa kapitalu. Ove mjere podrazumijevaju i poticanje inovativnosti, umrežavanja i sudjelovanja MSP-ova u programima inovacija EU te podršku integraciji MSP-ova u globalne lance vrijednosti.

Tako ova strategija doprinosi unaprjeđenju poslovnog okružja te potrebnim reformama u oblasti poduzetništva i industrijske politike, a što je u skladu s mišljenjem Europske komisije iz svibnja 2019. godine i potrebnim reformama koje naša zemlja mora provesti na putu za članstvo u EU.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Institucije BiH bi trebale dobiti proračun za ovu godinu

Institucije Bosne i Hercegovine bi, nakon više od pola godine koliko su na privremenom financiranju, konačno trebale dobiti proračun za ovu godinu. Naime, Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2024. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, jedina je točka dnevnog reda hitne sjednice Zastupničkog doma […]

Pretplatite se