„Mostar-Dijalog za budućnost“: Jedini način da se osigura mir na Balkanu je proširenje EU-a

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 11 Second

Najsigurniji način da se na Balkanu osiguraju mir, stabilnost i prosperitet je proširenje Europske unije, poručeno je jučer u Mostaru na prvoj Međunarodnoj konferenciji “Mostar 2024: Dijalog za budućnost”, koju organizira Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine povodom 20. godišnjice obnove Starog mosta.

Drugog dana konferencije održan je diplomatski panel na temu “Povezujući prošlost, sadašnjost i EU budućnost”.

Domaćin današnjeg skupa, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković naglasio je kako je veoma sretan što je dio ekipe koja je u Bosni i Hercegovini pravila i radila na kompromisima.

Rekao je kako je ova konferencija dobar put u kontekstu dijaloga te kako je važno gledati u budućnost.

“One stvari oko koje se u prošlosti ne možemo složiti, ne moramo davati od svojih identiteta ništa. Ne moramo se odricati svojih uvjerenja, ne moramo pristajati na bilo čije narative”, zaključio je Konaković.

Istakao je da dijalog nema alternativu – stoga je upućen poziv zemljama regije da se zajedničkim snagama gradi mir i ostvari ravnopravna međudržavna suradnja.

„Dijalog za budućnost, treba biti motiv da zajedno radimo na rješavanju izazova koji su pred nama, jer samo zajedno možemo graditi europsku BiH“, izjavila je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

 

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podsjetio je kako grad Mostar crpi naziv iz samog mosta te kako simbolizira povezivost, multikulturalnost i multietničnost, ali je i simbol jednog vremena.

Napomenuo je kako mu je drago što je Hrvatska među zemljama donatorima koji su pomogli u ponovnoj izgradnji Starog mosta.

“Želimo vidjeti stabilnu Bosnu i Hercegovinu i zato smo mi bili iskreni i snažni zagovaratelj u Europskoj uniji, jer smo isto tako i našli i druge zemlje koje su pomogle u ostvarivanju europskog puta i otvaranju pristupnih pregovora”, rekao je Radman.

“Želimo pomoći Bosni i Hercegovini. Ovo je prelijepa zemlja, naravno, i mladi ljudi da ostaju ovdje, da imaju sigurno mjesto, da se ne boje za budućnost, jer teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, suverenost, neovisnost, to je ono što je garancija i što mora biti utkano u budućnost Bosni i Hercegovine.”

Zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Burhanettin Duran istakao je kako Stari most ne samo da povezuje dvije obale rijeke Neretve već premošćuje različite kulture i religije. Njegova obnova bila je snažan simbol pomirenja i obnove društvenog tkiva.

Naglasio je kako njegova zemlja pridaje iznimnu važnost mehanizmima suradnje na Balkanu.

 

Bivši predsjednik Slovenije Borut govorio je o proširenju Europske unije te podsjetio da kada je Hrvatska ušla u EU, 1.srpnja 2013, tada nije mislio da će ovaj proces danas ići toliko sporo.

“Mi ne smijemo biti zadovoljni tom dinamikom. To je ‘slow motion’ (usporena) dinamika”, kazao je Pahor.

Istakao je da u vremenu dok traje ruska agresija na Ukrajinu, prisutan konflikt na Bliskom Istoku, da treba razmišljati da tu ima Zapadni Balkan.

 

Tokom završnog obraćanja, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald kazala je da Stari most simbolizira jedinstvo i povezanost, što su temelji za svako društvo u kretanju prema napretku i prosperitetu.

“Stari most je simbol budućnosti ove regije. Građani žele bolju budućnost i žele ići naprijed, a zbog toga je europski put BiH od iznimne važnosti. Stoga ne smijemo zaboraviti da trajni mir zahtijeva stalni dijalog, ali i djelovanje”.

Na panelu su govorili Rene Troccaz, specijalni predstavnik Republike Francuske za Zapadni Balkan, te Elena Kuzmanovska Biondikj ispred Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Nakon panela upriličeno je i potpisivanje zajedničke izjave “Mostarska 2024 – Izjava za budućnost”, u kojoj je stavljen naglasak na očuvanje dijaloga.

U organizaciji obilježavanja 20. godišnjice obnove Starog mosta i organizaciji Konferencije “Mostar 2024: Dijalog za budućnost”, pored Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine učestvuju i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Grad Mostar, uz podršku UN-a u Bosni i Hercegovini, UNESCO-a, Svjetske banke, Centra za mir i multikulturni dijalog te brojnih drugih partnera.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

U Daruvaru Dan žalosti

Zbog tragične pogibije šestero osoba u masakru u daruvarskom Domu za starije i nemoćne u Daruvaru i županiji je danas Dan žalosti, a u pakračkoj bolnici na liječenju se i dalje nalazi četvero ranjenih od kojih je jedna osoba i dalje životno ugrožena. “Svi četvero su još u bolnici, jedan […]

Pretplatite se