DALMACIJA U PLAMENU: Požari i dalje bjesne, šire se na Park prirode Biokovo i Nacionalni park Krka

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Veliki požari zahvatili su jučer područja kod Skradina i Smokovića. Vatrena linija dugačka je čak četiri kilometra. Požar na području Smokovića noćas je stavljen pod nadzor, a u Šibensko-kninskoj županiji vatrogasci pokušavaju spriječiti širenje vatre u Nacionalni park Krka.

Ogroman požar izbio je i u Gornjim Tučepima, u predjelu Čovići, a situacija na terenu je i dalje teška. Prema zadnjim informacijama, vatra je prodrla u Park prirode Biokovo i zahvatila obližnji ranč, a iz Gornjih Tučepa su se čule snažne detonacije. Ujutro su na požarišta stigli kanaderi.

Još uvijek traje borba 237 vatrogasaca s vatrenom buktinjom. Uz 237 vatrogasaca s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, na terenu je i 55 vatrogasnih vozila. Stanovnici su cijelu noć proveli na terenu s vatrogascima polijevajući svoje kuće vodom i strahujući za imovinu.

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, u ispomoć su upućene dodatne vatrogasne snage.

Izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Karlovačke županije upućena je na područje Dubravice, a izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice grada Zagreba upućena je u Splitsko-dalmatinsku županiju.

Vatrogasci pokušavaju spriječiti širenje vatre u NP Krka

Požar na području Smokovića u Zadarskoj županiji noćas je stavljen pod nadzor, u Tučepima su vatrogasci obranili kuće, a u Šibensko-kninskoj županiji cilj im je spriječiti širenje vatre u Nacionalni park Krka, objavila je jutros Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević je rekao da još uvijek ima otvorenog plamena na pola opožarene linije. “Kada kanaderi malo ubiju plamen, mi smo spremni ući i početi sanaciju, nadamo se tijekom dana”, rekao je.

“Noć je bila naporna jer ovdje ima puno objekata i uski su putevi. Cijelu noć se radilo i sada nam dolaze smjene, 57 vozila i 237 vatrogasaca. Svi smo u pogonu i mislim da ćemo popodne dočekati bolje nego jutro”, dodao je.

 

“Svake sezone imamo neki veliki požar, prošle godine je bilo povoljno. Vremenske prilike su takve jer ovdje nije pala kiša 30 dana i stalno smo u visokoj opasnosti jer smo stalno u crvenom. Dnevno imamo 4-5 požara i kada je vjetar, po zakonu velikih brojeva, mora se nešto ovakvo dogoditi”, objasnio je Kovačević. Napominje kako danas ne bi trebalo biti vjetra i da bi s ovim snagama trebali sve staviti pod kontrolu. Stigli kanaderi.

Požar koji je sinoć buknuo u Gornjim Tučepima još nije pod nadzorom, no kuće su obranjene, a na požarište su jutros uzletjela dva kanadera kako bi pomogla vatrogascima na terenu.

Stanovnici su cijelu noć proveli na terenu s vatrogascima, polijevajući svoje kuće vodom i strahujući za imovinu, no prema neslužbenim informacijama, u požaru je ipak izgorjelo nekoliko maslinika i par vozila.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Mostarsko kupalište vraća stari sjaj

Radovi na rekreacijskom području Buna Bunica traju, a kako prenosi Facebook stranica Mostar info – trenutno se intenzivno radi na armiranobetonskim stubovima glavnog pješačkog mosta s tablastim zatvaračima na Bunici. Kako se navodi u u objavi, proizvođač tablastih zatvarača je dostavio vodilice i pragove, koji su već postavljeni. Sada se […]

Pretplatite se