PRAVOSUĐE: Kreće reforma koja je stajala desetljećima

admin
0 0
Read Time:4 Minute, 21 Second
Ustavni i zakonski okvir za pravosuđe je nepotpun i potrebno je ojačati njegovu neovisnost, stoji u izvješću u kojem je Europska unija analizirala Bosnu i Hercegovinu i sve njezine nedostatke koje treba ispraviti u procesu pristupanja Uniji. Navedeno je, između ostalog kako zakonodavni okvir za sprječavanje i suzbijanje korupcije pokazuje značajne nedostatke, kako postoje značajni nedostatci u Zakonu o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, kako pravosuđu nedostaje transparentnosti te da su potrebna stroga pravila o sukobu interesa u pravosuđu. Među brojnim izazovima je svakako i Zakon o sudovima kojeg je potrebno usvojiti kako bi se spriječio sukob nadležnosti i osigurala potrebna pravna sigurnost.
Ministar pravde BiH, Damir Bunoza, kaže kako su najvažniji dio europskih reformi, Poglavlje 23. koje se odnosi na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i temeljna ljudska prava, te da su to najveći izazovi za svaku državu na putu k EU.
Bunoza kaže kako svaka država, koja želi postati članica EU, mora napraviti ozbiljnu reformu pravosuđa. ”Kada je u BiH pitanju, mnoge analize sačinjene od strane međunarodnih stručnjaka, pogotovo Pribeovo izvješće, su ukazivala na loše stanju u pravosuđu. Pred BiH su postavljena dva prioritetna zahtjeva, prvi: pod hitno usvojiti izmjene i dopune kojim će se regulirati integritet, pojačana odgovornost nositelja pravosudnih funkcija, veća transparentnost i dvostepenost prilikom odlučivanja na odluke VSTV-a.
Drugi zahtjev je bio donijeti cjelokupan zakon gdje bi regulirali druge stvari koji nisu regulirane izmjenama zakona na primjer sastav vijeća VSTV-a i slično. Na drugom prioritetu aktivno radimo”, kaže ministar pravde koji je ramije izjavio kako se neke izmjene u pravosuđu nisu mogle donijeti punih deset godina. Nema pomaka Govoreći zašto je to tako, Bunoza kaže kako je za svaki zakon koji se donosi na državnoj razini potreban faktički konsenzus.

Vlast želi kontrolu

Ministar Bunoza kaže kako na temelju Izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u iz 2023. godine, kandidati za suce i tužitelje koji nisu zadovoljni odlukom o odabiru sada mogu zahtijevati da sud preispita tu odluku, a što prije nije bilo moguće.
”Propisana je i disciplinska odgovornost za članove VSTV-a, zatim obveza javne objave imena srodnika nositelja pravosudnih funkcija koji rade u pravosuđu, odvjetništvu, pravobraniteljstvu, javna objava odluka s detaljnijim obrazloženjem izabranih nositelja pravosudnih funkcija. I svakako, jedna od najvažniji novina jeste provjera izvješća o imovini sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, njihovih bliskih srodnika a što će se javno objaviti. Zbog kašnjenja s usvajanjem proračuna, Odjel koji bi trebao vršiti provjere još uvijek nije formiran ali u narednih šest mjeseci mislim da je realno očekivati formiranje ovog Odjela”.
Degirmendžić pak kaže kako znamo da su imena predsjednika ili članova pravosudnih institucija često dovođena u vezu s određenim političkim strankama i ličnostima.
Ne postoji konsenzus Kaže kako, sudeći prema dosadašnjoj dinamici usvajanja reformskih zakona iz oblasti pravosuđa, a pogotovo njihove primjene, još uvijek možemo reći da su reforme u pravosuđu u BiH još uvijek mrtvo slovo na papiru i da nema suštinskih, konkretnih i vidljivih pomaka u radu pravosudnih institucija.
”Vidjeli smo da je usvajanje zakona iz te oblasti bilo i još uvijek je predmet najvećih sporenja među političarima, pa se primjerice prolongira primjena odredbe iz Zakona o VSTV-u koja bi trebala uvesti u praksu konačnu primjenu procesa provjera izvještaja o imovini i interesima nositelja pravosudnih funkcija. Isto tako, dugogodišnje opstrukcije donošenja Zakona o sudovima BiH, te kontinuirani pritisak na Ustavni sud BiH pokazuju da očekivanih reformi koje bi prije svega trebale osigurati nezavisno, učinkovito i transparentno pravosuđe u BiH pokazatelji su ne samo stagnacije, nego i ‘koraci unazad’ u naporima međunarodne zajednice, prije svega Europske unije da se zakonodavstvo, ali i praksa pravosudnih institucija u BiH usklade s europskim standardima”, kaže Degirmendžić.
”Prijedlog ovog Zakona je usklađen s mišljenjem Venecijanske komisije, a kaznene nadležnosti su precizirane, jasnije i u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom i člankom 83. Ugovora o funkcioniranju Europske Unije. Nadam se da će uskoro postojati politička volja da se usvoji ovaj zakon”, kaže državni ministar pravde.
Kreće reforma koja je stajala desetljećima / Smatraju kako nisu uvažene sve preporuke EU i Venecijanske komisije, a neprovođenje novih odredbi je dovelo u pitanje samo funkcioniranje krovne institucije bh. pravosuđa. “VSTV je neposredno prije početka primjene zakona imenovao niz nosilaca pravosudnih funkcija, a nova imenovanja vrše se bez provjere izvještaja o imovini i interesima. Zbog političkih opstrukcija u vezi usvajanja proračuna, Odjel će provjere imovinskih kartona vršiti retroaktivno tek od februara 2025. godine.
Osim ovih hitnih izmjena čiji je cilj trebao biti jačanje integriteta pravosuđa, BiH mora usvojiti i novi zakon o VSTV-u. Nedavno izrađeni prednacrt ne ispunjava potrebne standarde na šta je TI BiH već upozoravao i što je potvrđeno mišljenjem Venecijanske komisije”, navodi se u analizi.
Ranije je Ured Europske unije u BiH organizirao niz sastanaka u lokalnim zajednicama pod nazivom ”Pravo na pravdu” te rasprave na kojima se pokušalo utvrditi što to građanima smeta u pravosuđu ove zemlje. Kao glavni problem građani su istaknuli korupciju i loše procesuiranje korupcije.
Pravosuđe u BiH nije pokazalo ni snagu, ni autoritet koje takve institucije demonstriraju u demokratskim društvima što je dovelo do nepovjerenja javnosti u pravosuđe u BiH što je ogroman problem koji se multiplicira i reflektira na cjelokupan sustav vrijednosti koji je u ovoj zemlji odavno poremećen, a pravosuđe je jedan od glavnih krivaca za to”, zaključuje Degirmendžić.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Tri važne novosti uoči nove sezone HNL-a

Pod vodstvom Bertranda Layeca, sudačka organizacija Hrvatskog nogometnog saveza istaknula je želju za stvaranjem snažnog i otvorenog ljudskog odnosa između klubova, sudaca i svih dionika u nogometu. S tim ciljem predstavila je novosti koje će biti uvedene u novoj sezoni u svrhu bolje komunikacije, razumijevanja te daljnjeg poboljšanja imidža nogometa. […]

Pretplatite se