MUP HNŽ Postrožena pravila za policajace

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Iako je u većini zemalja EU već dugo vremena potpuno normalno da pripadnici policijskih snaga tetovirani obavljaju svoj posao, u BiH su stvari malo drugačije.

Posebno u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u kojoj se Pravilnik o sadržaju, načinu i rasporedu testiranja kandidata i sustavu bodovanja testova u procesu odabira policijskih službenika dodatno postrožio izmjenama donesenim 8. travnja 2024. godine.

Izmjene je potpisao Ministar unutarnjih poslova ove županije, Marijo Marić.

Tako je u izmijenjenom pravilniku donesenom 2024. uneseno nekoliko izmjena u odnosu na onaj iz 2015. po kojem se vršio prijem kadeta u MUP HNŽ za 2023. godinu.

Staro pravilo među svim ostalim eliminatornim stanjima, koja uključuju različite vrste bolesti, psihičkih stanja, ovisnosti i poremećaja navodilo je i kako su veće i/ili neprimjerene tetovaže na vidljivim dijelovima tijela (glava, vrat, podlaktice i šake) smještene među kožne bolesti zbog čega liječnička komisija ima pravo odbiti kandidata.

U novi pravilnik dodan je jedan čitav članak, pod brojem 21. naslovljen “Tetoviranje tijela” a glasi:

(1) Kandidat koji ima tetovažu na glavi, vratu, donjem dijelu nadlaktice, podlaktice i šake, isključuje se iz daljeg procesa odabira, a na liječnički pregled se upućuje sljedeći kandidat sa bodovne liste koji ima najveći broj bodova.

(2) Kandidat koji na bilo kojem dijelu tijela ima tetovažu neprimjerenog sadržaja, odnosno koja je po izgledu i sadržaju uvredljiva za javnost ili radno okruženje, a posebno nepristojne, grube, nasilničke, rasističke, seksističke, homofobne i femicidne, isključuje se iz daljeg procesa odabira, a na liječnički pregled se upućuje sljedeći kandidat sa bodovne liste koji ima najveći broj bodova.

Što sa kandidatima primljenim u 2023. godini?

Sada se postavlja pitanje što je sa određenim brojem kandidata primljenim 2023. koji imaju vidljive tetovaže na donjem dijelu nadlaktice.

Izvor iz MUP-a kaže kako svoje tetovaže koje su vidljive ispod ljetne uniforme ti mladi policajci na temperaturama od plus 40 stupnjeva celzijevih prekrivaju sportskim steznicima ili tankim podmajicama.

Diskriminacija tetoviranih odvija se i u drugim županijama. Tako se u Sarajevu ne možete zaposliti u policiji ako imate tetovažu veću od 10 centimetara.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

JEDNOKRATNA POMOĆ ZA UMIROVLJENIKE

Vlada Tuzlanske županije će treću godinu zaredom uplatiti jednokratne novčane pomoći za umirovljenike s područja te županije koji imaju najniže mirovine – odlučeno je na današnjoj 68. redovnoj sjednici. Jednokratna pomoć u iznosu od 100 KM bit će isplaćena za 37.769 umirovljenika s najnižom mirovinom, a za ove svrhu ukupno je osigurano 3 milijuna […]

Pretplatite se