NOVO ISTRAŽIVANJE: Znanstvenici predviđaju trajanje dana od 25 sati

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Novo istraživanje otkriva da se Zemljini dani postupno produljuju kako se Mjesec polako udaljava od našeg planeta.

Proces, poznat kao ‘lunarna recesija’, uzrokuje usporavanje Zemljine rotacije, a znanstvenici predviđaju da bi se dani na kraju mogli protegnuti na 25 sati.

‘Zemlja je poput rotirajućeg umjetničkog klizača koji usporava dok ispružuje ruke’, objašnjava Stephen Meyers, geoznanstvenik s američkog Sveučilišta Wisconsin-Madison.

Mjesec je trenutno udaljen oko 384.400 kilometara od Zemlje i potrebno mu je otprilike 27,3 dana da završi orbitu oko našeg planeta. Međutim udaljava se od nas brzinom od 3,8 centimetara godišnje. Ta sve veća udaljenost dovest će do dužeg orbitalnog perioda i sporije rotacije Zemlje.

Meyers i njegov kolega istraživali su duboki odnos Zemlje i Mjeseca, otkrivši da je prije 1,4 milijarde godina dan trajao samo 18 sati. Kako bi došli do ovog zaključka, razvili su statističku metodu koja kombinira astronomsku teoriju s geološkim dokazima kako bi rekonstruirali prošlost Sunčevog sustava.

Njihova studija pokazuje da je prije nekoliko milijardi godina blizina Mjeseca Zemlji uzrokovala bržu rotaciju našeg planeta. Međutim postupno povlačenje Mjeseca stalno usporavalo je Zemljinu rotaciju. To razumijevanje lunarne recesije pojačano je podacima prikupljenim s reflektora koje su na Mjesec postavili astronauti Apolla, što znanstvenicima omogućuje precizno mjerenje Mjesečevog povlačenja, prenosi Zimo.

Mjesečev gravitacijski utjecaj na Zemljine oceane ključan je za ovaj fenomen. Kako Zemlja rotira, Mjesečeva gravitacija stvara plimne izbočine povlačeći oceansku vodu prema sebi. Te plimne sile, u kombinaciji sa Zemljinom rotacijom, stvaraju trenje koje lagano povlači izbočine ispred Mjesečeve orbite. Ta interakcija rezultira time da Mjesec dobiva energiju i prelazi na višu orbitu, dok se Zemljina rotacija usporava.

Topljenje polarnog leda povećava ekvatorijalnu izbočinu planeta, dodatno pridonoseći postupnom produljivanju dana. Iako su neprimjetne tijekom našeg života te će se inkrementalne promjene akumulirati tijekom milijuna godina, na kraju dovodeći do produljenog dnevnog ciklusa.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Legendarni Ratko Rudić oprostio se od vaterpola

Sinoć se na Korčuli službeno od vaterpola oprostio Ratko Rudić, trofejni hrvatski izbornik koji je kao izbornik osvojio četiri olimpijska zlata s tri različite reprezentacije, prenosi HRT. U svojoj posljednjoj utakmici koju je vodio kao trener, zlatna hrvatska olimpijska generacija iz Londona 2012. suprotstavila se reprezentaciji svijeta. Rezultat je bio […]

Pretplatite se