“KAMEN JE MOJA PRVA LJUBAV” – PRIČA STIPE PERKOVIĆA

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Priča o čovjeku koji je nakon prekida obrazovanja znanje stjecao čitajući knjige. Faraon Stipe je jedinstven primjer samoukog arhitekta, s vlastitim stilom koji je pobijedio teške okolnosti života.

Stipe Perković, poznatiji kao Faraon iz mjesta Glavice u župi Vidoši kraj Livna, od svoje sedamnaeste godine bavi se projektiranjem i gradnjom, a sve potpuno samouko.
Razlog prestanka školovanja je bilo siromaštvo te potreba da majci i bratu olakša uzdržavanje obitelji u tim posljeratnim i samim po sebi teškim godinama.
Veliki je zaljubljenik ruskog klasicizma, a još od djetinstva uzori su mu L.N. Tolstoj , A.P. Čehov , L. Andrejev , A.A. Blok , S. Jesenjin.
Svoju umjetničku dušu pokazuje kroz mnoga djela, skulpture, kroz izradu kamena koji mu je prva ljubav, te raznim tehnikama na platnu, a djelo globusa, koje su zasigurno primjetili prolaznici na magistralnoj cesti Livno-Tomislavgrad, izradio je Stipe.

Da se može reći da je Stipe u najmanju ruku neobičan čovjek potvrđuje i to što je 1986-89 g. scenarist i redatelj Ratko Orozović snimio dokumantarni film „ Faraon Stipe iz Vidoša“ koji je dobio mnoge prestižne nagrade te je prikazan na filmskim festivalima u Beogradu , Tuzli , Canesu te u Rusiji i Švedskoj.

Trenutačno, sa svojom obitelji živi kod Omiša te i dalje u svojim poznim godinama života Stipe nastavlja neumorno sanjati i stvarati djela,koja će još dugo rukom ovog umjetnika svjedočiti o njegovoj posebnosti.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Zrinjski postaje prvi bh. klub s 10.000 koeficijentom u Europi

Borac je stigao do play-offa Europa lige gdje ih očekuje uzvrat s mađarskim Ferencvarosom, dok je Zrinjski stigao do play-offa Konferencijske lige gdje je u prvom susretu poražen od Vitorije Guimaraes rezultatom 3:0. Nogometaši Borca sinoć su odigrali sjajnu utakmicu protiv favoriziranog mađarskog prvaka, ostvarivši vrlo dobar rezultat pred uzvrat […]

Pretplatite se