PP HUTOVO BLATO: 38 biljnih vrsta imaju status ugroženosti

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Prema dostupnim podatcima i provedbom terenskih istraživanja na području Parka prirode Hutovo blato ukupno je evidentirano 18 endemskih biljnih vrsta iz ukupno 9 porodica.

Na osnovu analize dostupnih literaturnih podataka i provedenih terenskih istraživanja ukupno je evidentirano 38 biljnih vrsta iz 22 porodice koje imaju status ugroženosti.

Konstatirano je to kroz projekt „Praćenje stanja i kartiranje zona mrijestilišta endemskih vrsta riba u Hutovom blatu“.

Kojeg provodi Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP).

Deransko blato

Vegetacijski pokrov šireg područja Deranskog blata moguće je sagledati kroz vegetacijske zajednice.

Koje su zastupljene u pribrdskom, poplavnom ravničarskom, močvarnom i područjima koja su dominantnog vodenog karaktera.

U zoni pobrđa koja okružuju deransku depresiju razvijene su termofilne šume hrasta medunca i bjelog graba.

Zajednica Querco Crpinetum orientalis sa sljedećim dominantnim vrstama: hrast medunac (Quercus pubescens), bijeli grab (Carpinus orjentalis), crni jasen, nar, košćela itd.

Vegetacijske zajednice u zoni poplavnih ravničarskih djelova čine bijela vrba (Salix alba), rakita, močvarni jasen, crna topola (Salix nigra), joha, smokva, jablan itd.

U močvarnom djelu Deranskog blata preovladavaju barsko-močvarne vrste: trska, rogoz, oblić i šaš.

Dominantno barski dio prekrivaju široki listovi lopoča i lokvanja.

Tršćaci

„U vezi sa navedenim pokazateljima, može se konstatirati da najveće površinsko učešće imaju površine kombiniranog karaktera pokrovnosti, prije svih, vodene površine.

Koje su prekrivene zajednicama lopoča, lokvanja i trskom – oko 34,3 %, zatim površine koje zauzimaju trska, rogoz, oblić, šaš sa oko 14,8 %.

Dok slobodne vodene površine imaju značajno površinsko učešće – oko 357 ha ili oko 30,6 %.

Poseban značaj predstavljaju  tršćaci jer mnoge vrste riba koriste plitke litoralne dijelove vodenih tijela za mrijest i bilje kao supstrat za mrijest.

Poslije razdoblja inkubacije i izlijeganja, larva ribe obično ostaje u plitkom obalnom dijelu među stabljikama trske te se tu razvija u mlađ koja se dalje aktivno hrani u istom području.

Kada odrastu, jedinke odlaze u dublje dijelove vodenog tijela, ali se vraćaju u tršćake da bi se mrijestile“, kaže prof.dr. Višnja Bukvić, jedna od članova ekspertskog tima.

Mrijest endemskih vrsta riba

Prikupljeni rezulatati istraživanja koristiti će se pri uspostavi GIS baze podataka o definiranim zonama značajnim za mrijest endemskih vrsta riba sa pripadajućim atributnim pokazateljima o tipovima vegetacijske pokrovnosti.

Istraživanja se provode i dalje, a održan je i projektni sastanak članova ekspertskog tima čiji će rezultati istraživanja biti ukomponirani u elaborat projekta.

Projekt sa 79 tisuća maraka sufinancira Fond za zaštitu okoliša FbiH, dok je sufinanciranje CIRP-a 21 tisuću maraka.

 

Čapljinski portal

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

AKCIJA 'INCITAT' Plijeni se pet apartmana i jedan parking

Pripadnici Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH danas na Bjelašnici plijene nezakonito stečenu imovinu od osumnjičenih u nedavno provedenoj akciji “Incitat” u kojoj je uhićen načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo. Kako N1 saznaje, na mjestu događaja su sudska policija i MUP Županije Sarajevo. U sklopu akcije plijeni se pet apartmana […]

Pretplatite se