Muškarac iz BiH ručno izrađuje vrhunske sportske automobile u Mercedesu: Njegovo je ime na pločici motora

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

Tvornica AMG u gradiću Affalterbachu, tridesetak kilometara od Stuttgarta, najprestižniji je dio Mercedesova koncerna. U njoj se proizvode vrhunski sportski automobili čija prosječna cijena nije manja od 100.000 eura, a sva se vozila izrađuju ručno

Kladuščanin Arnes Ljubijankić dio je kompanije Mercedes Benz u Stuttgartu i njihovog Mercedes – AMG tima koji radi na sklapanju modela ovog prestižnog njemačkog proizvođača automobila.

Tvornica AMG u gradiću Affalterbachu, tridesetak kilometara od Stuttgarta, najprestižniji je dio Mercedesova koncerna. U njoj se proizvode vrhunski sportski automobili čija prosječna cijena nije manja od 100.000 eura, a sva se vozila izrađuju ručno, samo uz pomoć mehaničarskog alata.

Kako za Akta.ba objašnjava Arnes u AMG-u vrhunski majstori rade bez pomoći strojeva, tek uz korištenje najobičnijih alata što je i glavna vrijednost Mercedesa AMG, a točno se znaju imena majstora koji su ih napravili. Među njima je i Arnes, koji je sklapao prestižne modele kao sto su C63, E63, G63, GLC63, GLE63, GLS63 MAYBACH te Aston Martin.

“Stuttgart je grad zvijezde Mercedes Benza i AMG. Kao dijete sam sanjao da radim u takvoj kompaniji i često sam išao u muzej i promatrao ta vozila.Tu sam se i školovao i trudio sam se maksimalno da jednog dana budem dio takve kompanije, na svu sreću u tome sam i uspio”, rekao je Arnes.

Za razliku od proizvodnje na veliko, svaki Mercedes – AMG motor se tradicionalno ručno sklapa/sastavlja, prema filozofiji: “Jedan čovjek, jedan motor”.

“Jedan AMG tehničar sastavlja kompletan motor u AMG radionici u Affalterbach, te je stoga odgovoran za sve od instalacije radilice u blok motora do montaže bregastog vratila i kablova, kao i dolijevanja ulja. Na kraju se njegov potpis stavlja na pločicu motora. Posebne tehnike proizvodnje korištene u Affalterbachu su već uzete u obzir tijekom faza dizajna i razvoja za novi AMG 5.5-litarski V8 biturbo motor, što je otvorilo novi opseg i mogućnosti u pogledu dizajna motora”, pojasnio je.

Tijekom procesa sklapanja motora, svaki motor prolazi kroz razne testove i čitav sistem dovoda goriva testira se na moguće curenje do te mjere da se mogu otkriti pojedinačni molekuli goriva.

“Zatim se sve funkcije motora ispituju posebnim testom, koristeći simulirani otpor i pritisak, kao i najnovije metode mjerenja zvuka i buke u zraku. I na kraju, koristi se potpuno automatski sustav za obradu slike za provjeru stanja isporuke završenog motora”, kazao je Arnes.

U radnji AMG motora rade samo visokokvalificirani tehničari s dugogodišnjim iskustvom.

“Najveća preciznost i pažnja posvećena detaljima su nešto što se podrazumijeva tijekom procesa ručnog sklapanja. Sve faze rada podliježu strogim Mercedes – Benz kriterijima kvalitete koji se primjenjuju i na sve ostale motore serijske proizvodnje. Uostalom, čak i AMG motor visokih performansi mora pokazati pouzdanost i dug radni vijek koji je tipičan za Mercedes”, objasnio je.

Arnes zajedno sa svojom obitelji već duže razdoblje živi u Njemačkoj, ali kaže rado posjeti voljenu BiH.

“Što se tiče života u Stuttgartu ne mogu se žaliti, sve je zaista uredno. Obitelj mi je tu, družim se s našim ljudima iz BiH koji su također uspješni ovdje u svakom sektoru. Mnogo je kafića, restorana i trgovina koje drže naši ljudi i moram reći da mi ovdje u Stuttgartu uspijevamo u svemu što zacrtamo”, poručio je.

vecernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Upaljen narandžasti meteoalarm za područje cijele BiH

Federalni hidrometeorološki zavod je izdao narandžasto upozorenje zbog pojačanog na momente olujnog vjetra tokom sutrašnjeg dana. Upozorenje je objavljeno precizno za vremenski interval večeras od ponoći pa do sutra u ponoć. Vjetrom će biti pogođena područja cijele Bosne i Hercegovine. Očekuju se vjetar umjeren do pojačan na momente i olujan, […]

Pretplatite se