Imali smo najtoplije ljeto ikada zabilježeno na planeti

admin
0 0
Read Time:46 Second

Znanstvenici su potvrdili da je ljeto 2024. godine ponovno oborilo globalne temperaturne rekorde, drugu godinu zaredom, što ovu godinu čini najvjerojatnije najtoplijom u zabilježenoj povijesti.

Prema podacima europske klimatske službe Copernicus, razdoblje od lipnja do kolovoza bilo je najtoplije od početka vođenja evidencije 1940. godine.

Nedavno postavljeni rekordi iz prošle godine već su nadmašeni zbog klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem, uz privremeni učinak El Niña, što dovodi do stalnog porasta temperatura i sve češćih ekstremnih vremenskih pojava, navode stručnjaci.

Sjeverno meteorološko ljeto – lipanj, srpanj i kolovoz – imalo je prosječnu temperaturu od 16,8 stupnjeva Celzija, što je za 0,03 stupnja više u odnosu na rekord iz 2023. godine.

Iako evidencija Copernicusa datira od 1940. godine, podaci iz SAD-a, Velike Britanije i Japana, koji sežu do sredine 19. stoljeća, pokazuju da je posljednje desetljeće najtoplije razdoblje u povijesti mjerenja, a vjerojatno i u posljednjih 120.000 godina, tvrde neki znanstvenici.

 

 

Jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

PRISILNI POVRATAK: Njemačka vratila 326 osoba u BiH

U BiH su prošle godine na temelju sporazuma o readmisiji vraćena 402 domaća državljanina, a najveći broj iz Njemačke, 326 osoba. U Izvješću o prihvatu i integraciji državljana BiH koji se vraćaju u BiH na temelju sporazuma o readmisiji za 2023. godinu, navedeno je kako je Ministarstvo za ljudska prava […]

Pretplatite se