Sve vrste tjestenine poskupljuju za 20 posto. To je informacija koja je “zatresla” Europu kad je prehrana u pitanju. Nije da nas poskupljenja više iznenađuju, međutim, ovo je novi izravni udar na potrošače. U jednoj većoj trgovini u BiH potvrđuju nam ovu informaciju. – Nažalost, ovo se spominje već neko vrijeme. Kontaktiramo talijanske, njemačke proizvođače i potvrđuju nam da će doći do poskupljenja. Loša je žetva tvrde (lat. durum) pšenice koja se koristi za proizvodnju tjestenine. Njezina cijena porasla je do 20 posto i dobro će biti ako se na tome zadrži – priča nam. Fenix prenosi informacije iz medija specijaliziranih za stanje na tržištu hrane u Njemačkoj.
Od rata naovamo
– Prema informacijama Međunarodnog vijeća za žitarice, očekuje se da će globalna proizvodnja duruma u 2023./2024. biti na najnižoj razini u 22 godine. To će posljedično gurnuti zalihe na novu najnižu razinu u tri desetljeća. Razlog poskupljenja je loša žetva prouzročena sušom u Kanadi, najvećem izvozniku durum pšenice, te vremenskim nepogodama u Europi – navodi se. Sugovorniku iz trgovinskog biznisa spominjemo onu tezu da je za sve “kriv” rat u Ukrajini, odnosno ruska invazija na tu zemlju. Ističe da ni u ovom slučaju to nije daleko od istine. – Sjetite se prvog poskupljenja iz 2022. kad je počeo snažan rast cijena. Diljem Europe masovno je kupovana tjestenina jer ona praktički nema rok trajanja. Naravno, ne možete je godinama čuvati, ali ona stvarno može predugo trajati. I ta nestašica tjestenine izazvala je krizu i onda su cijene narasle. Jednostavno, sve što nam se događa je povezano – priča nam sugovornik. Pitamo ga i hoće li ovo imati domino-efekt pa da poskupi i sve ostalo. – Iskreno, ovdje čovjek više ne može biti pametan. Mi u trgovini koji nabavljamo proizvode u protekle dvije godine nismo ništa dobili, a da se cijena snizila, već je obično neki rast. Prednost u BiH je da je Federacija ovih dana ograničila marže na osnovne proizvode pa bi se cijene tih proizvoda mogle zadržati. Međutim, u slučaju tjestenine ili nekih drugih prehrambenih proizvoda koje uvozimo tu mi praktički ne možemo ni na što utjecati – kazao je. Što se tiče odluke Vlade Federacije o ograničenju marži, ona se odnosi na pšenično brašno tip 550 (po kilogramu propisana je veleprodajna marža pet posto, maloprodajna sedam posto), zatim sve vrste kruha od pšeničnog brašna (cijeli ili narezani) po kilogramu (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna sedam posto), mlijeko kravlje, pasterizirano, homogenizirano i sterilno po litri (veleprodajna marža tri posto, maloprodajna šest posto), kao i jestivo suncokretovo ulje po litri (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto). Tu su i šećer kristal bijeli po kilogramu (veleprodajna marža četiri posto, maloprodajna osam posto), potom svježa konzumna jaja po komadu (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), kao i sve vrste svježeg mesa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto) te deterdženti za rublje u prahu po kilogramu i za suđe tekući po litri (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).
Opće smjernice
Što se tiče tjestenine koja je u fokusu zbog najavljenog rasta cijena, njezina prednost je dug rok trajanja. Anamarija Perdijić u svom tekstu o tjestenini ističe kako je dobra vijest da tjestenina nije kvarljiva namirnica poput svježih proizvoda ili mesa. – Ponekad bismo mogli reći da pravilno skladištena suha tjestenina traje zauvijek.
No, realno, okusit ćete najsvježiju u roku od dvije godine od kupnje. Ipak, gotovo sva tjestenina dolazi s datumom “najbolje upotrijebiti do” na kartonu. Upozorenje, to nije datum isteka. To je samo najbolja pretpostavka proizvođača koliko dugo će proizvod ostati na vrhuncu svježine, zato nemojte bacati neotvorenu kutiju makarona samo zato što je prošao datum najboljeg roka upotrebe. Svježa tjestenina je druga priča. Sadrži jaja i vlagu, što je čini kvarljivom hranom. Trebalo bi ju se pojesti u roku od dva dana od kupnje, ali možete to produljiti ako je stavite u zamrzivač – stoji u preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede. Naravno, ovo nije poruka da se kupe “sve” zalihe tjestenine prije najavljenih poskupljenja, već da se pravilnim skladištenjem ta vrsta hrane može sačuvati.
Večernji.ba