Privatnim vrtićima 140.000 KM, studentima po 500 KM, a roditeljima prvašića po 200 KM…

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 26 Second

Grad Ljubuški ističe se po svojim brojnim odlukama i mjerama vezanim uz područje pronatalitetne politike, a daje izravno novčane potpore i mladima, konkretno studentima, kako bi im se olakšali troškovi studiranja, piše  Ivan Kaleb za Večernji list BiH.  Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Ljubuškog doneseno je nekoliko takvih odluka. Jedna od njih je odluka o izdvajanju dodatnih sredstava za subvenciju za privatne vrtiće. Dodatna sredstva koja će se dodijeliti privatnim vrtićima iznose 60.000 KM i ona su osigurana rebalansom gradskog proračuna, koji je usvojen na rečenoj sjednici Gradskog vijeća. Time su se ukupna sredstva za subvencije privatnim vrtićima popela na 140.000 KM.

Grad za primjer

Naime, u izvornoj varijanti gradskog proračuna za 2024. godinu predviđeno je 80.000 KM na ime subvencija privatnim vrtićima i ta sredstva su podijeljena. U veljači je objavljen javni poziv, postupak je proveden i četiri privatna vrtića dobila su po 20.000 KM: Dječji vrtić “Petar Pan”, Dječji vrtić “Jelenko”, Dječji vrtić “Bubamara” i Dječji vrtić “Oblačić”. No, u međuvremenu troškovi privatnih vrtića su se povećali, kako zbog povećanja njihovih materijalnih troškova tako i zbog povećanja plaća odgojiteljicama jer se i privatni vrtići suočavaju s problemima pronalaska i zadržavanja postojećeg kadra. To je vodilo povećanju cijena za boravak djece, koje bi roditelji dodatno plaćali. Zbog toga su se vlasnici privatnih vrtića obratili gradonačelniku Markotiću s idejom o podizanju cijena usluga svojih vrtića.

– Vlasnici privatnih vrtića koji su ostvarili pravo na subvenciju na početku godine tražili su sastanak sa mnom kao gradonačelnikom, predočili mi da će morati povećavati cijene roditeljima, odnosno djeci koja koriste njihove usluge, da su najjeftiniji u okruženju, što je činjenica i istina.

Usvojena je i odluka koja se redovito prakticira posljednje četirigodine, a to je odluka o subvencioniranju troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola. To je važan doprinos smanjenju mjesečnih troškova u obitelji pučkoškolaca i srednjoškolaca.

U gradskom proračunu Ljubuškog u stavci subvencija za prijevoz učenika planirano je 900.000 KM. Osim redovitih stipendija, ljubuškim studentima daju se i jednokratne financijske potpore. Gradsko vijeće Ljubuškog je na posljednjoj sjednici donijelo dvije takve odluke: o dodjeli jednokratnih financijskih potpora brucošima i dodjeli jednokratnih financijskih potpora studentima viših godina studija. I jedni i drugi će dobiti po 500 KM. U novu školsku godinu u tri središnje ljubuške osnovne škole i njihove područne odjele krenula su 204 prvašića. Na klupama su ih dočekale bilježnice i osnovni školski pribor – olovke, gumice, bojice, flomasteri… Bilježnice i pribor dobili su i svi učenici pučkoškolci ostalih razreda. Osigurao je to Grad Ljubuški u suradnji JP Parkovi, to se radi već četvrtu godinu zaredom. No, ove godine uvedena je još jedna mjera pomoći roditeljima prvašića – novčana potpora u iznosu od 200 KM. U petak, 6. rujna, na račune roditelja taj iznos je uplaćen. Rebalansom gradskog proračuna za to je osigurano 40.000 KM. Kažimo i to da već nekoliko godina ZHŽ osigurava udžbenike za sve učenike osnovnih škola.

Bilježnice i pribor dobili su i svi učenici pučkoškolci ostalih razreda. Osigurao je to Grad Ljubuški u suradnji s JP Parkovi, to se radi već četvrtu godinu zaredom

Usvojena je i odluka koja se redovito prakticira posljednje četiri godine, a to je odluka o subvencioniranju troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola

U izvornoj varijanti gradskog proračuna za 2024. godinu predviđeno je 80.000 KM na ime subvencija privatnim vrtićima i ta sredstva su podijeljena

Redovite pomoći

– Nastavlja se primjer dobre prakse iz prošlih godina, nastavljamo s financijskom potporom i brucošima i studentima viših godina. Počinje nova nastavna godina, usvajamo na Vijeću ove odluke s odlukom o subvencioniranju troškova prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola, besplatan prijevoz. Već četvrtu godinu zaredom pomažemo, olakšavamo roditeljima za prijevoz, naravno, i našim studentima, nadam se da u idućim godinama možemo povećati taj iznos. Osim bilježnica i pribora što Grad i Parkovi skupa već nekoliko godina osiguravaju, ove godine smo odlučili ići na novčanu pomoć za prvašiće. Imamo prijedloga da pomognemo i prvim razredima srednjih škola, tražit ćemo mogućnost da krenemo i u tom smjeru. Maturantima već pomažemo plaćanjem maturalne večere izdvajanjem po 300 KM po maturantu za taj dio – istaknuo je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

 

 

Ljubuški portal

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Suvremeni radari mjerit će brzinu na hercegovačkim cestama

Na putnoj mreži istočne Hercegovine će od 16. do 20. rujna pripadnici Policijske uprave Trebinje dodatno kontrolirati brzinu kretanja motornih vozila i to suvremenim radarima. “Tijekom kontrole će se koristiti suvremeni sustavi za automatsko mjerenje brzine, što omogućava policijskim službenicima veći broj kontroliranih vozila”, priopćeno je u Policijskoj upravi Trebinje. […]

Pretplatite se