KLIMAV SUSTAV: Izjednačava se broj radnika s brojem umirovljenika

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second
”Trenutno broj umirovljenika nije veći od broja radnika, ali se rapidno izjednačava zbog rasta broja umirovljenika i smanjenja broja radno sposobnih građana”, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić na konferencije Europske federacije sindikata javnih usluga (EPSU), koja se održava u Sarajevu.
Ministar Delić istaknuo je da su pred Bosnom i Hercegovinom značajni izazovi na tržištu rada, posebno u kontekstu odlaska radno sposobnog stanovništva, te sve većeg jaza između broja zaposlenih i umirovljenika.
”Ovaj trend predstavlja ozbiljan rizik za održivost našeg mirovinskog sustava i ukupnu ekonomsku stabilnost. Ako ne pronađemo način da zaposlimo i zadržimo ljude u našoj zemlji, suočit ćemo se s još većim poteškoćama u budućnosti”, poručio je.
Naglasio je važnost europskih integracija kao prilike za poboljšanje domaćeg tržišta rada, ali i zadržavanje domaće radne snage. ”Europske integracije ne donose samo političke ili ekonomske koristi, već i jasniju zaštitu prava radnika, bolje uvjete rada i šire mogućnosti za razvoj i balans u fluktuaciji radne snage. Moramo iskoristiti te prilike kako bismo stvorili povoljnije uvjete za zapošljavanje i smanjenje nezaposlenosti, te ojačali domaće tržište rada”, rekao je Delić.
”U tom smislu, formirana je uža radna grupa koja izrađuje nacrt novog teksta zakona i koja danas po drugi put od početka rada zasjeda u Ministarstvu. Ove izmjene su neophodne kako bi se prilagodio zakonski okvir trenutnim izazovima i zahtjevima tržišta, s posebnim naglaskom na zaštitu prava radnika iz radnih odnosa.
Pored toga, Ministarstvo velike nade polaže i u donošenje Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, koji čeka odluku Doma naroda, a koji će unaprijediti aktivnu politiku zapošljavanja i olakšati povezivanje poslodavaca i nezaposlenih”, navodi se u priopćenju.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Odlazak u PSV- Perišić potpisuje ugovor

Ivan Perišić sve je dogovorio s PSV-om, prošao je liječničke pretrage i uskoro će potpisati ugovor za nizozemskog velikana, javio je najveći stručnjak za transfere Fabrizio Romano. Talijan je jučer otkrio da su pregovori u tijeku i da će lijevo krilo hrvatske reprezentacije kao slobodan igrač stići u PSV. Sad […]

Pretplatite se