Godišnji sastanak Europske asocijacije službi speleospašavanja okupio sudionike iz 20 država

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Godišnji sastanak Europske asocijacije službi speleospašavanja (ECRA), koji je svečano otvoren u petak u Mostaru u organizaciji Saveza gorskih službi spašavanja BiH (GSS u BiH), okupio je oko 150 sudionika iz 20 zemalja svijeta.

Po riječima predsjednika Komisije za speleospašavanja Saveza GSS-a u BiH Mihovila Čuljka, ovaj dvodnevni događaj ponudit će praktične radionice, vježbe, predavanja i razmjenu iskustava među članicama ECRA-e.

– Očekujemo da ćemo kao domaćini pokazati gostoprimstvo svim našim gostima, da će ovo biti jedna sjajna prilika za razmjenu znanja i iskustava u dijelu speleospašavanja kao jednog važnog segmenta unutar gorskog spašavanja. Nakon današnjeg otvaranja odlazimo na teren gdje ćemo imati praktične radionice, a večeras počinjemo s teoretskim dijelom i u toku sutrašnjeg dana bit će održana predavanja iz tri različite radionice – kazao je Čuljak.

Najveći problem spašavateljima u BiH, dodao je, predstavlja zakonska regulativa i nedostatak sredstava.

– Ako promatramo speleospašavanje kao neodvojivi dio gorskog spašavanja, ono što nam svima predstavlja najveći problem je zakonska regulativa i definiranje našeg statusa. To je nešto što nam je jako potrebno i što bi nam olakšalo sve što bi uslijedilo s tim. Osim toga, tu je i nedostatak financijskih sredstava koja bi nam uveliko pomogla da radimo to što radimo još kvalitetnije. Pokušavamo dostići neke svjetske standarde, a da biste to postigli morate imati i njihove uvjete. Neovisno od toga, mi svoj poziv radimo na najbolji mogući način – naglasio je Čuljak.

Po njegovim riječima, GSS u BiH, kroz sve svoje članice unutar Saveza, godišnje ima oko stotinu akcija, a mostarska konferencija uveliko će im pomoći u razmjeni znanja i iskustava s kolegama iz svijeta.

– Ljudi koji su prisutni na ovoj konferenciji, koji dolaze iz svijeta speleospašavanja, vjerojatno su najbolji u tome što rade i svako njihovo iskustvo koje pretoče u neki zaključak i prezentaciju prema nama, daje nam priliku da se usavršimo, i ne samo mi, nego i kolege iz ostalih službi speleospašavanja u okruženju. Tako da će zasigurno ovaj godišnji sastanak polučiti one rezultate koje smo i očekivali na početku – poručio je, navodi FENA.

Inače, tijekom neformalnog dijela programa sudionici događaja imat će priliku posjetiti i speleološke objekte i znamenitosti u BiH.

ECRA je volonterska, neprofitna organizacija koja okuplja speleospasilačke službe iz Europe i drugih dijelova svijeta. Trenutno ima 32 članice iz zemalja Europske unije, SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Turske, Kanade, Izraela i drugih zemalja.

 

Ljubuški IKS portal

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Objavljena knjiga pape Franje "Život. Moja povijest u Povijesti"

Knjigu pape Franje i vatikanista Fabia Marchesa Ragona “Život. Moja povijest u Povijesti”, koja kroz papinu životnu priču govori o najvažnijim činjenicama 20. stoljeća i prvih desetljeća trećega tisućljeća, objavila je Kršćanska sadašnjost. Knjiga je, navodi nakladnik, nastala iz namjere da se ispripovijeda povijest putem Povijesti, najvažnije činjenice 20. stoljeća […]

Pretplatite se