Predstavnici Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti u posjeti BiH

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Delegacija Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti  (engl. ECDC, European Center for Disease Prevention and Control) boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini u razdoblju od 24. do 26. septembra. Domaćin delegacije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Budući da su zarazne bolesti u fokusu posjete, stručnjaci iz ECDC, predstavnici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravstvo RS najviše razgovaraju o jačanju kapaciteta za sprječavanje i kontrolu tih bolesti u Bosni i Hercegovini i temama iz područja epidemiologije zaraznih bolesti, biostatistike, antimikrobne rezistencije, imunizacije.

Skup je, u ime ministrice civilnih poslova BiH Dubravke Bošnjak, pozdravio njen pomoćnik Jurica Arapović.

Istakao je da su zarazne bolesti i dalje ozbiljna prijetnja zdravlju.

– Jačanje nadzora u našoj zemlji ključno je ne samo za naše stanovništvo, već i za prepoznavanje i rješavanje prekograničnih zdravstvenih prijetnji. Pandemija Covid-19 pokazala nam je koliko je važno biti spreman i brzo djelovati – zaključio je Arapović.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, uz riječi pozdrava i dobrodošlice, sudionike je podsjetio da je Zavod za javno zdravstvo FBiH posljednjih sto godina, u različitim povijesnim i političkim prilikama, kada su bili prisutni brojni zdravstveni i higijenski izazovi te zarazne bolesti u velikim epidemijama, imao ključnu ulogu u zaštiti i unapređenju zdravlja stanovnika u Bosni i Hercegovini. Tako će, rekao je, biti i u budućnosti.

Skočibušić je podsjetio da stručnjaci Zavoda već godinama aktivno sudjeluju u aktivnostima ECDC-a kao predstavnici u područjima kojima se stručno i znanstveno bave.

Predstavnici ECDC istaknuli su da je svrha tehničkih posjeta ECDC-a zemljama na Zapadnom Balkanu i Turskoj stjecanje dodatnih znanja i informacija o sustavima nadzora, njihovom radu i upravljanju, što će omogućiti ECDC-u da dobije sveobuhvatan pregled potreba, ranjivosti i prednosti sustava nadzora kako bi se identificirale prilike za prilagođenu potporu i područja u kojima se operacije nadzora mogu dodatno ojačati.

Podsjetili su da ECDC trenutačno provodi projekt koji financira Europska komisija (DG NEAR) u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) o “Pripremnim mjerama za sudjelovanje Zapadnog Balkana i Turske u Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti s posebnim fokusom na Jedno zdravlje protiv antimikrobne rezistencije (AMR) i poboljšanje SARI nadzora, 2020. – 2024”.

 

Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) utemeljen je 2005. godine kao agencija Europske unije s ciljem ojačanja Europe u borbi protiv zaraznih bolesti. Sjedište se nalazi u Stockholmu u Švedskoj. Zadaća ECDC-a je utvrditi, procijeniti i komunicirati postojeće i moguće prijetnje ljudskom zdravlju prouzročene zaraznim bolestima. ECDC također pruža korisne resurse, organizira obuku o javnozdravstvenih djelatnika te izdaje znanstveni časopis Eurosurveillance. Kako bi ispunio svoje zadaće, ECDC usko surađuje s ministarstvima i javnozdravstvenim ustanovama diljem Europe, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Kreću vojni kamioni s glasačkim listićima

Umjesto dosadašnjih 48 sati, birač i politički subjekt čije je pravo utvrđeno ovim zakonom povrijeđeno može izbornom povjerenstvu uložiti prigovor najkasnije u roku od 72 sata od učinjene povrede. Način prebrojavanja Osim što će biti specifični uslijed odabira vrste prijevoza, ovogodišnji lokalni izbori donose i niz novosti kada je riječ […]

Pretplatite se